Muzeul Județean Buzău participă, în premieră, cu 10 din cele 12 piese din Tezaurul de la Pietroasa la expoziția „Out of Chaos”, organizată la Muzeul Moesgaard, din Danemarca. Expoziția este încă un proiect internațional de anvergură la care participă instituția buzoiană, continuând campania de promovare a patrimoniului cultural al Buzăului și al României, în toată lumea. Aceasta este a cincea expoziție internațională a Muzeului Județean în acest an.
Delegația de buzoieni care au participat la vernisarea expoziției ,,Out of Chaos” a fost condusă de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, iar din echipa Muzeului Județean au făcut parte dr. Daniel Costache, manager Muzeul Județean Buzău, arheologul Laurențiu Grigoraș și muzeograful Artă, Alexandru Anghel. Mai multe despre expoziția „Out of Chaos”, dar și despre câteva proiecte expoziționale internaționale de anvergură aflate în lucru Muzeul Județean Buzău, aflăm în următorul interviu oferit de managerul instituției buzoiene, dr. Daniel Costache:
Reporter: Celebrul Tezaur de la Pietroasa, supranumit și ,,Cloșca cu puii de aur”, a plecat din Buzău, spre Danemarca…și a ajuns la Moesgaard Museum. Cum a început practic această frumoasă colaborare cu muzeul din Danemarca?
Daniel Costache: Participarea Muzeului Județean Buzău la acest proiect expozițional s-a realizat la solicitarea și cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca. Periodic, Moesgaard Museum, organizează astfel de mega-evenimente expoziționale, iar noi, Muzeul Județean Buzău, suntem în premieră invitați să participăm la această acțiune. Partea de documentație, partea științifică precum și preluarea pieselor din muzeu au fost realizate împreună cu colegii muzeului din Cluj. Trebuie spus în acest context că pregătirea unei astfel de expoziții începe cu mai multe luni, sau chiar ani înainte de vernisaj. Există o documentație extrem de stufoasă, este nevoie de o serie de aprobări la nivel național și internațional pentru astfel de expoziții, iar pentru transportul pieselor, de asemenea. Un alt lucru pe care trebuie să îl menționez este acela că piesele din tezaurul de la Buzău sunt replici ale originalelor, replici realizate de către Paul Telge, la finele secolului al XIX-lea. Ultima dată, ele au fost expuse în afara țării în anul 2007 la Speyer, Germania, în cadrul expoziției internaționale ”Atilla und Hunen”. Și ca să revin la ultima parte a întrebării dumneavoastră, îmi exprim speranța că această colaborare nu va rămâne unică și, la fel ca în cazul expoziției de la Madrid, Spania, promitem că facem toate eforturile pentru a oferi și buzoienilor bucuria unor astfel de momente muzeale.
Rep.: La vernisajul expoziției ”Out of Chaos”, care a avut loc recent, ați avut parte de un vizitator surpriză…
D.C.: Dacă vă referiți la prezența Majestății Sale Margrethe II, Regina Danemarcei, la deschiderea expoziției, cred că trebuie spus că Majestatea Sa nu a fost chiar vizitator surpriză, ci oarecum gazdă a evenimentului. Apropiată atât fenomenului arheologic cât și a Muzeului Moesgaard, am aflat despre Regină că este un vizitator obișnuit al colecțiilor muzeului. De altfel programul, din data de 12 noiembrie, a presupus întâlnirea invitaților, un dineu alături de Majestatea Sa, previzualizarea expoziției și o sesiune de speech-uri, care de fapt au precedat deschiderea oficială pentru public.
Rep.: Pe afișul expoziției apar reprezentări grafice ale pieselor din Tezaurul de la Pietroasele?
D.C.: Da. Echipa de graficieni și designeri care a conceput elementele de identitate vizuală ale evenimentului a considerat de cuviință să ilustreze piese din Tezaurul de la Pietroasele. Acestea se regăsesc și pe invitațiile oficiale ale expoziției ,,Out of Chaos”. Cu atât mai mult este importantă participarea muzeului nostru la această expoziție, importanța descoperirii de la Pietroasele fiind una de mare însemnătate la nivel european, cel puțin. Având în vedere vizibilitatea asigurată de acest lucru, pot spune că în aceste luni, județul Buzău, și, implicit, Muzeul Județean Buzău au parte de unul dintre cei mai buni ambasadori la nivel internațional. Este practic a doua oară în ultimii doi ani, când imaginea Buzăului se consolidează în afara granițelor țării, prin intermediul patrimoniului administrat de instituția muzeală.
Rep.: Câte muzee participă la această expoziție și până când poate fi vizitată de către turiști?
D.C.: La acest impresionant proiect expozițional, care deja a înregistrat un record de imagine în întreaga lume, participă muzee din mai multe țări. Tema este aceea a perioadei migrațiilor din sec IV-VI d. Hr în estul și nordul Europei. Astfel, au fost cooptate muzee din România, Ungaria, Spania, Germania, Suedia și evident Danemarca, numărul muzeelor participante fiind de douăzeci. Expoziția va putea fi vizitată până în luna august 2023.
Rep.: Care este intervalul cronologic propus de organizatori pentru expoziția ,,Out of Chaos”?
D.C.: Expoziția și-a propus să ilustreze impactul migrațiilor în această zonă a Europei, care a avut ecou și în Europa Centrală și de Vest. Stabilitatea socio-politică asigurată de Imperiul Roman a fost urmată de o perioadă de mari frământări sociale, politice și militare. Aruncată într-un război aproape permanent, Europa de după Imperiul Roman se confruntă cu valuri de migratori precum goții, vizigoții, ostrogoții, vandalii, gepizii, hunii, ș.a. Prezența lor avea să modeleze primele formațiuni, care ulterior au stat la baza formării statelor medievale europene și mai târziu a statelor cunoscute astăzi. Sugestiv, mesajul expoziției este acela ,,de la vulturul imperial, acvila romană, la corbul lui Odin”. Primul moment al expoziției este reprezentat de prăbușirea geopolitică și militară a Imperiului Roman în zonă, moment ilustrat sugestiv printr-un bust de cetățean roman de dimensiuni impresionante poziționat culcat pe podea, prăbușit. Expoziția, al cărei laitmotiv este reprezentat de fortărețe asediate și abandonate, frumos realizate de echipe de designeri și arhitecți, urmărește firul epic al întregii perioade cuprinsă între 376 și 594 d. Hr. Mesajul expoziției este de fapt geneza popoarelor europene de astăzi. Totodată, faptul că în expoziție se regăsesc numeroase obiecte din aur, element simbol al puterii și al cuceririi, transmite, în mod paradoxal, ideea de haos comun. A se înțelege prin haos starea de incertitudine care a dominat tot arealul în toată această perioadă. Adunate laolaltă și expuse în maniera în care specialiștii de la Moesgaard Museum au făcut-o, piesele din expoziție îți explică fenomenele sociale, politice, economice și culturale ale acestei perioade.
Rep.: Ce alte proiecte expoziționale internaționale de anvergură mai are în lucru Muzeul Județean Buzău?
D.C.: Pentru următoarea perioadă avem în vedere menținerea programului ,,Escapadă culturală internațională nocturnă”, program cu care ne-am obișnuit publicul în cadrul evenimentului ,,Noaptea Muzeelor Europene”, precum și extinderea programului de expoziții internaționale, organizate la sediile proprii. Proiecte expoziționale internaționale de o astfel de anvergură inițiate de noi nu putem susține financiar, însă vom da curs tuturor solicitărilor instituțiilor din țară și din străinătate de a colabora în această direcție. La orizontul apropiat se preconizează o nouă colaborare expozițională în Europa Centrală, dar și în Europa de Nord. Mai multe detalii însă la momentul potrivit.
Pentru această expoziție, bugetul alocat Muzeului Moesgaard, din Danemarca a fost de aproape un milion de euro. În primele trei ore de la deschiderea pentru public a expoziției ,,Out of Chaos” au fost peste 500 de vizitatori.