GALERIE FOTO: CONVENȚIA A.C.e.R., EDIȚIE DE SUCCES

0
340

Înființarea unei rețele naționale de internet prin fibră optică administrată de stat sau prețul energiei electrice, plafonat doar pentru anumiți consumatori, sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute la cea de-a VIII-a ediție a Convenției Naționale de Comunicații Electronice. Organizată după doi ani de pauză, provocată de pandemie, de Asociaţia de Comunicaţii Electronice din România, la Hotel Marriott din București, în parteneriat cu TvOTT din Republica Modova, convenția a adus împreună cei mai importanți jucători din industrie, reprezentanții marilor trusturi media, principalii furnizori de servicii de telecomunicații și de echipamente și soluții tehnice.

Cel mai important eveniment al anului dedicat industriei de telecomunicații din România a avut parte de oaspeți de seamă. Vorbim aici despre Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Lucian Lovin, Monica Gubernat, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, dar și reprezentanți ai administrațiilor locale din județul Buzău. Chiar în debutul Convenției, președintele A.C.e.R., Adrian Neagu, a oferit premii de excelență miniștrilor prezenți la eveniment, dar și oficialilor agențiilor naționale de reglementare din domeniu: C.N.A. și A.N.C.O.M.

În cadrul întrunirii, reprezentanții A.C.e.R. au atras atenția aspura faptului că autoritățile trebuie să facă cel mai important pas în comunicarea digitală: înființarea unei rețele naționale de internet, prin fibră optică, administrată de stat. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a menționat că peste 900 de localități din România vor intra de anul viitor în era internetului de mare viteză. Acest lucru ar urma să fie posibil printr-un proiect în valoare de peste 90 de milioane de euro, finanțat prin PNRR. Potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, la începutul pandemiei, 1600 de localități din întreaga țară nu aveau conexiune la Internet.

Când oamenii au fost nevoiți să lucreze ori să învețe de acasă, România s-a împărțit în două. Prezenți la cea de-a VIII-a ediție a Convenției A.C.e.R., reprezentanții unor primării din județul Buzău au precizat că implementarea digitalizării în administrația locală ar reprezenta o eficientizare a activității aparatului administrativ și a creșterii calității serviciilor publice. Membrii A.C.e.R. au atras atenția guvernului și că prețul serviciilor de internet ar putea să crească odată cu prețul energiei electrice, care este plafonat doar pentru anumiți consumatori. Și reprezentanții ANCOM sunt de părere că statul român ar trebui să susțină și mai mult această industrie a telecomunicațiilor, în actualul context al scumpirii energiei electrice.

În ceea ce privește spațiul media românesc, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a declarat că acesta este unul destul de dinamic. În pragul împlinirii a 30 de activitate a Consiliului Național al Audiovizualului, Monica Gubernat, membrul autorității publice, apreciază acțiunile realizate de-a lungul timpului de către președintele și de către membrii Asociaţiei de Comunicaţii Electronice din România. Prezent la eveniment, deputatul formațiunii Alternativa Dreaptă, generalul Nicolae Roman, a catalogat evenimentul organizat de A.C.e.R. drept un succes și o modalitate de a aduce informații publicului larg despre evoluția industriei în telecomunicații.

Directorul executiv al TvOTT din Republica Modova, Alexei Munteanu, vorbește despre legătura creată prin parteneriatul cu A.C.e.R și despre faptul că piața română este mult mai receptivă la noutate, față de cea din țara sa. Ultima sesiune de discuții a convenției ACeR a constat într-un panel de discuții, cu tema ,,Rolul telecomunicațiilor în transformarea digitală a României”, la care au participat Tiberiu Gîndu, Director Executiv al Asociației Naționale a Providerilor de Internet din România; Adrian Neagu, președinte TVSat Media Group; Mihai Ursoi, Sales Manager SES și Lucian Lovin, Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Inflația și telecomunicațiile, pandemia și telecomunicațiile precum și inteligența artificială au fost câteva dintre temele abordate în această sesiune. Cel mai important eveniment al anului dedicat industriei de telecomunicații din România le-a oferit participanților, la final,  și o surpriză: o tombolă cu premii. Finalul Convenției Asociaţiei de Comunicaţii Electronice din România a fost marcat de un eveniment cultural de excepție, organizat la Hanul lui Manuc din Capitală. Artiști precum Simona Bănică, Marian Haiducu sau Trupa Chihlimbar au întreținut o atmosferă antrenantă, la care a participat și Taraful de la Gorj. Invitatul special al serii, care a ridicat audiența în picioare, a fost cantautorul și folkistul român Ducu Bertzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here