„ZILELE SATULUI ROMÂNESC” – EVENIMENT DEDICAT OLĂRITULUI

0
313

Muzeul Județean Buzău anunță organizarea în acest weekend a celei de-a treia ediții a evenimentului „Zilei Satului Românesc”. Și în acest an, muzeul propune publicului său un ansamblu de evenimente cultural-educative ce se înscriu în cadrul ,,Zilelor Europene ale Patrimoniului”. Acestea vor fi organizate la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din Buzău și constau din organizarea unei expoziții temporare, susținerea unei prelegeri științifice, o demonstrație de lucru la roata olarului și un atelier de modelaj din lut.

Stabilită în ultima duminică a lunii septembrie, prin Legea 44/2020, „Ziua satului românesc” reprezintă o adevărată sărbătoare naţională a valorilor perene ale României, cu expoziţii, târguri tematice, conferinţe şi seminarii pe tema conservării, promovării şi dezvoltării străbunelor noastre aşezări rurale. „Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc. (…) Fondurile necesare pot fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităţilor publice centrale ori ale instituţiilor publice în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, se menţionează în lege.

Pentru acest an, Muzeul Județean Buzău dedică, în permieră, acest eveniment olăritului. „Zilele Satului Românesc” vor debuta începând de duminică, 25 septembrie, de la ora 11.00, atunci când este programat vernisajul expoziției temporare „Lut, apă și foc – Ceramică tradițională din zona etnografică a Buzăului”. Expoziția temporară cuprinde o varietate de tipuri de piese ceramice utilizate în gospodăriile rurale buzoiene în secolul trecut. În cadrul acestei expoziții va exista și o secțiune dedicată procesului de realizare a vaselor ceramice în care vor fi expuse unelte și vase în diferite faze de lucru, precum și fotografii care ilustrează etapele transformării lutului într-un obiect funcțional.

În aceeași zi, evenimentul continuă cu o prezentare „Despre utilizarea ceramicii tradiționale în cadrul obiceiurilor rurale”, ce va fi realizată de Roxana Vișan, muzeograf, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat. Apoi se va trece la partea practică… și anume, o demonstrație de lucru la roata olarului. Cel care va coordona atelierul este Emil Matei, meșter olar din comuna buzoiană Mânzălești. Emil Matei este singurul olar de pe Valea Slănicului pentru care roata și lutul nu mai au niciun secret. Acesta a învățat tainele acestei meserii de aur încă din adolescență și a practicat meseria, zi de zi, într-o secție de ceramică ce a funcționat în comună.

A doua zi, luni, 26 septembrie, activitățile vor continua începând tot cu ora 11.00, cu un atelier de modelaj în lut. De data aceasta, conducerea muzeului îl are ca invitat pe Tiberiu Popa, artist ceramist și membru al „Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor Buzău”. Pentru a participa la atelierul de olărit, cei interesați vor fi nevoiți să se înscrie pe formularul postat pe site-ul Muzeului Județului Buzău. În cadrul atelierului, participanții vor putea realiza câte un vas de lut inspirat din modelele aflate în colecția Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.

La sfârșitul activității, fiecare participant va putea să ia acasă vasul astfel realizat. Numărul maxim de participanți la atelierul de modelaj în lut este de 30 persoane, iar accesul este gratuit. Pentru detalii și programări la acest atelier, se trimite un e-mail, la adresa casavergumanaila@ yahoo.com. Ca și în alți ani, în cazul participării persoanelor minore, este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere.Participarea publicului la activitățile programate pe 25 și 26 septembrie va fi gratuită. Pe de altă parte, activitățile desfășurate duminică, 25 septembrie 2022, vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Muzeului de Etnografie„VerguMănăilă”.

Edițiile anterioare ale acestei zile au fost marcate de Muzeul Județean Buzău printr-o serie de expoziții. Spre exemplu, anul trecut, la sediul Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă, iubitorii de artă și cultură au putut face o incursiune în lumea satului tradițional românesc, prin intermediul unui meșteșug neglijat în ultimele decenii, și anume meșteșugul vopsitului cu plante tinctoriale. În cadrul evenimen- tului, mai mulți specialiști (profesori, meșteri boiangii și muzeografi) au susținut prezentări despre utilizarea elementelor naturale pentru decorarea textilelor în lumea satului tradițional românesc, dar și despre utilizarea acestora în perioada contemporană. Și anul trecut, Muzeul Județean a organizat, în premieră pentru municipiul Buzău, o expoziție ce a cuprins piese textile decorate prin tehnica tradițională de vopsire cu plante tinctoriale și prin tehnica inedită a imprimării plantelor pe materiale textile (ecoprinting).

Cu ocazia acestei expoziții au putut fi admirate cărți obiect, mostrare și plante tinctoriale, utilizate în meșteșugul vopsitului. Expozanții expoziției temporare ,,Meșteșugul vopsitului cu elemente naturale, între tradițional și contemporan” au fost artist vizual conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu, Universitatea Națională de Arte București, meșter boiangiu și promotor al vopsitului cu plante dr. Ana Ursescu, artist vizual Nicoleta Bică Bucșaru, artist vizual Dana Dincă, artist vizual Ramona Șercăianu. Organizatorii expoziției au

atras atunci atenția asupra faptului că metoda tradițională de colorare a tex- tilelor cu ajutorul plantelor, folosită frecvent în lumea rurală, era ecologică, sustenabilă și eficientă. Tot anul trecut s-a organizat și Eco-printingworkshop, un atelier ce vizează imprimarea plantelor pe materiale textile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here