O LOCUINȚĂ, TOT MAI GREU DE CUMPĂRAT

0
346

Tot mai puțini români își mai permit să își cumpere o casă.

Numărul tranzacţiilor de apartamente și case a început să scadă începând cu primăvara acestui an, pe fondul costurilor mari cu energia, scumpirii materialelor de construcții și a combustibililor, la care se adaugă și creșterea costurilor asociate creditelor ipotecare, in special a dobanzilor.

În luna  iulie, de exemplu, au fost raportate cu 4000 de ipoteci mai puține, față de aceeași lună a anului trecut,  potrivit Agenției Naționale de Cadastru.

În același timp, cresc vânzările de locuințe premium, unde oamenii înstăriți plătesc, de regulă, cu banii jos.

În schimb, cererea pentru apartamentele mai modeste, care se cumpără de regulă cu un credit imobiliar, scade.

Dobânda la care românii se împrumută atunci când își achiziționează locuința vine la pachet și cu alte evenimene, cum ar fi criza economică, generate si de războiul din Ucraina , care ii fac pe oameni să se gândească de două ori  înainte de achiziții importante.

Și cererea pentru creditele „Noua Casă” a scăzut.

Anul acesta, doar puțin peste jumătate din plafonul de 1.5 miliarde de lei pentru Noua Casă s-a consumat, deși au trecut cinci luni de la lansare. Anul trecut, întreaga sumă s-a dat în două luni de zile.

Șase mii de români în acest moment au obținut un credit Noua Casă. 85 la sută sunt pentru locuințe până în 70.000 de euro, iar 15 la sută se duc pe locuințele de 140.000 de euro”.

O tendinţă nouă pe piață este construcția de ansambluri rezidențiale destinate exclusiv închirierii.  Pentru un astfel de apartament, chiria este mai mica decat rata, ceea ce face ca statul cu chirie  sa devină mai avantajos.

În iulie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări,  putin peste 57 de mii de locuințe, cu două mii mai puține față de iulie 2021. Numărul ipotecilor, la nivel național, în iulie 2022, a fost cu aproape patru mii mai mic față de aceeasi luna a anului trecut.

Aproximativ 96% din populația României stă într-o locuinta proprietate personala, iar numărul imobilelor a depășit 9,5 milioane, dintre care 50% au o vechime mai mare de 30 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here