Autoritatile îndeamnă populația să elimine risipa la energie electrică sau gaze. Ministrul mediului, Tánczos Barna dă asigurări că alimentarea cu energie nu va avea de suferit la iarnă, iar prețurile vor fi fixe ca urmare a plafonării și compensării, însă oamenii ar trebui să fie responsabili și să consume mai puțin.
Noua ordonanță privind energia reduce plafonul de consum la curent electric de la 300 de kilowati/oră la 255 până la care se plătește un preț redus. Cei care au avut anul trecut un consum lunar de până în 100 de kilowati/ora vor plăti în acest an 68 de bani pe kilowat. Cei care au consumat între 100 și 255 de kilowați oră vor plăti 80 de bani pe kilowat, iar ce se depășește, la prețul pieței.
La gaze nu se schimbă nimic, rămâne plafonul de preț de 31 de bani pe kilowatul/ora. Chiar dacă prețurile sunt plafonate pentru 80 la sută dintre consumatorii casnici, autoritățile îndeamnă populația să reducă consumul de energie.
Experții atrag atenția că măsurile de sprijin din partea statului nu vor continua la nesfârșit, așa că e bine să învățam să reducem consumul.
Înlocuiește becurile clasice cu cele de tip LED. Ele consumă de până la 5 ori mai puțin. Deși au un cost mai mare decât becurile clasice, acestea au o durată mai mare de viață, iar investiția lor se amortizează în câteva luni.
Scoate din priză electrocasnicele atunci când nu le folosești. Astfel, poți face economie de energie de până la 10%. Lăsate în priză sau în modul stand-by, electrocasnicele continuă să consume o cantitate de energie.
Pe timpul verii, aparatul de aer condiționat este cel mai mare consumator, putând genera până la 25% din consumul tău. Alege să setezi temperatura la 24-25°C. Fiecare grad în plus poate reduce consumul cu până la 6%.
Dacă ai o centrală veche, clasică și te gândești să o schimbi, alege una nouă, în condensație. În acest fel, consumul de energie poate scădea cu până la 20%.
Pe timp de iarnă, nu uita că fiecare grad în minus la termostat poate reduce consumul cu până la 7%.
Evită să oprești centrala termică. Casa ta se va răci, iar apoi, pentru a o reîncălzi, va consuma mai multă energie. Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de o zi, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C.
Există și câteva măsuri mult mai simple pentru reducerea consumului. Spre exemplu, putem stinge lumina sau televizorul când nu suntem în cameră sau putem să punem ceva pe noi când ne este ușor frig, chiar dacă acest lucru ne aduce aminte de perioada comunismului.