AVEŢI GRIJĂ LA SEMNELE INSOLAŢIEI!

0
366

Insolaţia reprezintă o hipertermie cauzată de expunerea prelungită la soare sau de expunerea unei persoane la un mediu supraîncălzit. Ai grijă să te hidratezi bine, să nu stai în soare la orele amiezii, nu depune efort mare şi nu consuma alcool sau cofeină. Înainte de instalarea insolaţiei, apar simptome ale epuizării termice.

Febra – Principalul symptom al insolaţiei este atunci când temperatura corpului este de 40 de grade Celsius ori depăşeşte această valoare.

Comportamentul – Se modifică atât comportamentul, cât şi starea mintală. Apar confuzia, agitaţia, vorbirea îngreunată, irascibilitatea, delirul, crizele convulsive sau coma.

Transpiraţia – În cazul insolaţiei provocate de temperaturile foarte mari, pielea se va simţi fierbinte şi uscată la atingere, iar transpiraţia va fi modificată.

Greaţă şi vărsături – Persoana cu insolaţie se va simţi rău, confruntându-se fie cu disconfort la nivelul stomacului, fie cu vărsături.

Pielea înroşită – Pe măsură ce temperatura corpului creşte, pielea adultului devine mai roşie.

Respiraţia rapidă – Persoana afectată de insolaţie va începe să respire diferit, într-un ritm mai rapid. Frecvenţa cardiac este mare, pulsul poate fi semnificativ crescut, deoarece căldura excesivă înseamnă un efort foarte mare pe care îl depune inima, pentru a menţine corpul răcoros.

Dureri de cap – Pacientul cu insolaţie va avea o durere de cap pulsatilă, adică simte că îi zvâcneşte capul, conform doc.ro.

Primul ajutor în caz de insolaţie – Dacă ai suspiciunea că o persoană din jur are insolaţie, sună imediat la 112 sau du-o la cel mai apropiat spital. Dacă aştepţi ambulanţa, mută persoana din soare la un loc umbros sau în interior şi ajut-o să îşi descheie cămaşa la gât sau să-şi îndepărteze orice obiect vestimentar care îi îngreunează respiraţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here