În curând, taţii vor fi obligaţi prin lege să-şi ia concediu de creştere a copilului. O directivă europeană prevede ca taţii să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”. În acelaşi timp, decizia Uniunii Europene obligă angajatorii să le facă program flexibil părinţilor care au copii până în 8 ani.
De asemenea, părinţi vor avea unele drepturi suplimentare la naşterea unui copil. În primul rând, la venirea micuţului pe lume taţii vor avea concediu de zece zile, nu de cinci (cu eventuale zece zile suplimentare dacă are la activ un curs de puericultură absolvit) cum se arată în prezent în legislaţia naţională. Apoi, atât mama, cât şi tatăl vor avea cel puţin 4 luni de concediu parental, iar două dintre ele nu pot fi transferate celuilalt părinte.
În plus, directiva europeană prevede şi că îşi vor putea lua concediu de „îngrijitor” şi bunici sau alte rude ale părinţilor care sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul abia născut. Totuşi, „exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se arată în document. Şi salariaţii care au în îngrijire o rudă bolnavă pot beneficia de cinci zile libere şi nu una cât este în prezent. Toate aceste prevederi vor intra în vigoare cât de curând având în vedere că, la Parlament, există deja un proiect de lege pentru transpunerea directivei europene în legislaţia naţională. Proiectul urmează să fie analizat de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.