COMPENSAȚII PENTRU MUNCA DE PAȘTI

0
374

https://www.youtube.com/watch?v=Ux7v8nTUwz8)

Salariații din România, fie că sunt angajați la stat sau în mediul privat, beneficiază, de astăzi, cu ocazia Paștelui, de o minivacanță de patru zile. Chiar dacă în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi de Paşte.

Concret, este vorba despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. În astfel de situații, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Pentru neacordarea de timp liber în sărbătorile legale sau pentru nerecompensarea muncii în aceste zile, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 40 = 47