Românii se pot bucura din nou cu adevărat de sărbătorile de Paști, fără restricții anti-covid, după cei doi ani de pandemie.
Pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Fie că sărbătoresc acasă, cu familia sau cu prietenii, fie că vor merge într-o scurtă vacanță în țară, cine mai are de făcut cumpărături, trebuie să se înarmeze cu răbdare pentru că magazinele și piețele sunt aglomerate astăzi și mâine.
Deși mult mai scumpe decât anul trecut, la mare căutare rămân verdețurile și carnea de miel. Ceapă și usturoiul verde, necesare preparării drobului și stufatului de miel , au prețuri de la 1 leu până la 3 lei legătură. Prețurile diferă însă de la oraș la oraș. Și prețul la carnea de miel a explodat anul acesta , fiind cu aproape 30 la sută mai scumpă. Dacă anul trecut , în viu, kg de carne de miel se vindea cu 12 până la 14 lei , în 2022, kilogramul a sărit de 30 de lei. Așa că mulți români s-au reorientat și au cumpărat doar o bucată de carne de miel sau au ales să gătească porc sau carne de pasăre. Iar cheltuielile nu se opresc aici. Nelipsite de pe masă de sărbătoare sunt și ouăle vopsite și cozonacul. Dacă alegem să le cumpărăm gata făcute, vom scoate din portofel mai mulți bani, pentru că prețurile sunt și pentru acestea destul de piperate. De exemplu, prețul pentru un kilogram de cozonac depășește 50 de lei. Iar dacă mai vrem și pască sau prăjituri, cheltuiala va crește și mai mult.
Indiferent de cum vom alege să cheltuim pentru masă de Paști, bugetul alocat va fi mai mare față de anul trecut, pentru aceeași cantitate de produse.
Un sondaj recent arată că aproape 35% dintre români spun că bugetul total pentru sărbătorile pascale este mai mic anul acesta comparativ cu anul trecut, alţi 45% spun că vor cheltui la fel, pe când 15% vor alocă un buget mai mare.
Potrivit aceleiași cercetări, 90% au spus că cea mai parte a bugetului o vor cheltui pentru alimente specifice mesei de Paști, iar 5% vor alocă un buget mai mare pentru cadouri.
Specialiștii recomandă să facem bine calculele și să nu cumpăram mai mult decât avem nevoie.
Cu o rată a inflației record, de peste 10% , economiștii estimează că sărbătorile pascale de anul acesta sunt cele mai scumpe din ultimii ani.