Structura anului școlar viitor ar putea fi modificată. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a propus ca anul școlar 2022-2023 să înceapă în 5 septembrie și să se încheie pe 16 iunie. Potrivit acestuia, propunerile au plecat de la dezechilibrul între semestre, în sensul că unul are 12-14 săptămâni, iar celălalt este de 22-23 de săptămâni. Vacanţa de iarnă ar putea fi între 22 decembrie şi 8 ianuarie, iar cea de Paşte, între 7 şi 18 aprilie. Odată cu modificarea structurii anului școlar, ne-am apropia de media europeană, ca durată a cursurilor, România având una dintre cele mai scurte durate ale anului şcolar.
Totodată, ministrul a spus că este de preferat să fie alternate perioade de școală de 6 până la 8 săptămâni, cu perioade de odihnă. În acest sens s-ar putea introduce în toamnă o săptămână de școală ALTFEL și o săptămână de vacanță pentru toți elevii. Cel mai probabil propunerea va fi ca la final de octombrie să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii – ciclul primar, gimnazial și liceal. Se ia în calcul și o săptămână de vacanță în februarie, iar în luna mai, ca și noutate absolută, să fie inclusă, Săptămâna Verde, în care elevii să poată învăța, în afara școlii, lucruri despre mediu, potrivită pentru activități în aer liber.
Toate aceste propuneri vor face parte dintr-un proces de dezbatere cu cei implicați – elevi, profesori și părinți. Cu propuneri de modificare a vacanțelor, și în special a celei de iarnă, vin și reprezentanții industriei turismului. Aceștia au inițiat o petiție de reintroducere a vacanței din februarie pentru elevi. Este al doilea an în care elevii nu au vacanță în aceasta luna. Eliminarea vacanţei de iarnă din luna februarie a avut ca efect scăderea numărului de turişti pe pârtiile de schi cu aproximativ 70% în prima săptămână a acestei luni.
Eliminarea acestei vacanțe afectează sute de companii care administrează domeniul schiabil, descurajează organizarea de tabere şi cantonamente de schi şi afectează serios turismul de iarnă. Această decizie va duce pe termen lung la o situaţie financiară delicată atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi cât şi pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă. În România, acest an școlar este unul dintre cei mai scurți, are 34 de săptămâni, cursurile au început pe 13 septembrie și se încheie pe 11 iunie.