După doi ani de pandemie, timp în care românii au fost mai reținuți în contractarea un credit, acum, interesul pentru achiziționarea, în rate, de telefoane, televizoare sau laptop-uri de ultimă generație, a început din nou să crească. Volumul total al creditelor a urcat cu aproape 15% la sfârşitul anului trecut, una dintre cele mai mari creşteri din ultima perioadă. Economiştii pun nevoia de finanţare tot mai mare, pe seama problemelor economice. În același timp, ne indeamnă la prudență, mai ales că riscul ca dobânzile să crească şi mai mult anul acesta.
Valoarea totală a împrumuturilor populaţiei şi firmelor a urcat la aproape 65 de miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, iar suma a fost mai mare cu aproape 15% în comparaţie cu decembrie 2020. În cazul populaţiei, cel mai mult a crescut volumul creditelor în lei, în timp ce împrumuturile în valută au fost în scădere. Clienţii au luat credite de la bănci fie pentru achiziţia de locuinţe, fie pentru alte nevoi personale. Românii plătesc în rate cel mai des pentru telefoane mobile, în special de ultimă generație.
În general, media de preţ a unui telefon mobil cumpărat în rate e undeva pe la 3.000 de lei. Unii se îndatorează și pentru sume mici. Un telefon de 350 de lei a fost cel mai ieftin produs cumpărat în rate și un televizor de 14.500 de lei cel mai scump. Laptop-urile, mașinile de spălat și frigiderele urmează în topul produselor cumpărate prin credit în 2021, iar valoarea totală a fost mai mare cu 60% față de anul anterior.
Cei mai mulți se împrumută pentru o perioadă de până în doi ani, cu dobânzi zero, prin parteneriate cu magazinele, dar și cu dobânzi de 10 sau chiar 20%. Specialiștii recomandă să ne îndatorăm doar pentru strictul necesar, să facem bine calculele atunci când luăm un credit și să alegem, dacă este posibil, creditele cu dobândă fixă. La modă sunt și cardurile de credit sau de cumpărături care pot fi folosite, teoretic, de asemenea fără dobândă, dacă respectați plățile.
Însă mare grijă: dobânzi există și sunt foarte mari dacă nu rambursați banii la timp sau dacă retrageți bani de la bancomat. La începutul anului, Banca Centrală a ridicat deja dobânda de referinţă la 2%, pentru a tempera creşterea inflaţiei. Dobânda Băncii Naţionale pentru facilitatea de creditare a urcat la 3%, faţă de 1,75%, cât era în ianuarie, anul trecut.