ROMÂNIA IMPORTĂ TOT MAI MULTĂ FORȚĂ DE MUNCĂ

0
470
Sursa foto: romania-insider.com

Guvernul vrea să aprobe cel mai mare contingent de noi lucrători din afara Uniunii Europene, de 100.000 de oameni. E nevoie de muncitori mai ales în construcţii, în industria ospitalităţii, dar şi în transporturi, repararea autovehiculelor şi fabricarea pâinii. Deficitul de angajaţi se vede cel mai bine în construcţii, pentru că o parte dintre muncitorii români au plecat în vestul Europei unde primesc salarii mai bune. Rămase fără meseriaşi, firmele din construcţii angajează mai ales oameni din Asia, chiar dacă asta înseamnă costuri suplimentare şi multă birocraţie.

Nici în restaurante şi hoteluri angajaţii românii nu mai sunt suficienţi. Potrivit Ministerului Muncii, 265 de mii de locuri de muncă au fost anul acesta vacante, iar pentru unele dintre ele angajatorii au încercat în mod repetat să găsească oameni, dar fără succes. Fie oamenii nu erau calificaţi pentru posturi, fie salariile, condiţiile de muncă sau distanţa faţă de casă nu le-au convenit. Așa că angajatorii din industria ospitalității s-au văzut nevoiți să aducă forță de muncă din afara țării, cu precădere asiatici.

Reprezentanții Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România spun  că muncitorii veniţi din Asia au cam acelaşi salariu cu cel al angajaţilor din sectorul HoReCa din ţara noastră, cuprins între 500 și 700 de euro net, dar cărora, în plus, li se asigură cazarea.  La aceste costuri se adaugă cele de  aducere în ţară  și care se ridică la  câteva mii de euro. Anual, din 2014, în România au fost admişi mii sau zeci de mii de muncitori străini.

Anul acesta contingentul de 25 de mii de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă a fost dublat în august de către govern, din pricina cererilor venite de la companii. În acelaşi timp, 5% dintre români sunt şomeri, iar în rândul celor cu vârste între 15 şi 24 de ani rata şomajului se menţine foarte ridicată, de aproape 20%. Datele Institutului Național de Statistică arată că  rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor. Pentru persoanele adulte, 25-74 ani, rata şomajului a fost estimată la 4,1% pentru luna septembrie. Numărul şomerilor la această categorie de vârstă  reprezenta 76,6% din numărul total al şomerilor estimat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here