ASISTAȚII SOCIAL, ÎNCURAJAȚI SĂ SE ANGAJEZE

0
491

Pentru că România are nevoie acuta de  angajaţi în toate domeniile de activitate, autorităţile intenționează  să încurajeze angajarea beneficiarilor de ajutoare sociale. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, elaborat de Ministerul Muncii, cei care primesc ajutor social, dar sunt apți de muncă, vor fi obligați să se prezinte la agențiile de ocupare a forței de muncă, din 6 în 6 luni  sau ori de cate ori li se va cere. Cine refuză, pierde ajutorul social și abia după un an mai poate solicita acest ajutor, după cum prevede  proiectul ce modifică legea privind venitul minim garantat. În plus, persoanele sunt obligate să se înscrie în programul ,,A doua şansă” pentru a-şi finaliza studiile, iar statul va deconta transportul pentru cei care urmează astfel de cursuri la o distanţă mai mare de 5 kilometri de locuinţă.

500 de lei pe semestru va primi fiecare persoană. Vor fi organizate şi cursuri de recalificare pentru cei care vor să lucreze în domenii diferite. Persoanele care, în schimb, vor reuși să se angajeze cu contract pe cel puțin 2 ani, vor primi în continuare, în primele 6 luni de la angajare, ajutorul social, pe langa salariu. Daca proiectul va fi adoptat, de aceste masuri vor beneficia, in perioada urmatoare, din bugetul de stat, aproximativ 2000 de persoane, impactul financiar fiind de peste 5,6 milioane de lei.Venitul minim garantat este de 142 de lei pe lună pentru o persoană singură și crește progresiv până la aproape 600 de lei pentru familiile formate din 5 persoane. În prezent, beneficiarii ajutoarelor sociale trebuie să presteze muncă în folosul comunității.

În vara anului trecut, aproape 170 de mii de persoane din țara noastră beneficiau de venitul minim garantat. Din păcate, mulţi refuză să muncească şi să se întreţină singuri. E mai comod să lucreze cu ziua și să încaseze ajutorul social.Sociologii spun  că asistăm la un fenoment complex care începe din copilărie.Potrivit Eurostat, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul tinerilor care studiază și lucrează. Nu la fel stau lucrurile în restul ţărilor europene. În Olanda, de exemplu, aproape 60% dintre tinere între 15 și 24 de ani sunt angajaţi. În clasament urmează Danemarca, Germania și Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here