FACTURI LA ÎNTREȚINERE, TAXATE CU PENALITĂȚI DE ÎNTÂRZIERE

0
525

Veşti proaste pentru românii care stau la bloc. Legea  asociaţiilor de proprietar stabilește, printre altele, că termenul de plată a sumelor datorate asociației de proprietari este de 30 de zile de la data afișării la avizier. Cei care nu plătesc la timp, vor plăti penalizări de maxim 0,2 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Penalizările  se aplică după alte 30 de zile de la depășirea acestui termen, practic, acestea vor începe să fie calculate după 60 de zile de la data afișării sumelor de plată.

Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere intră în fondul de penalități al asociației de proprietari. Ele vor fi folosite, în special, pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, dar și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitare termică sau consolidare. Legea interzice utilizarea lor în alte scopuri.

Tot privitor la restanțe, administratorul este obligat să notifice în scris proprietarul și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre acestea. După 90 zile de la afișarea listei cu cheltuielile, președintele asociației de proprietari este cel care are dreptul de a acționa în instanță proprietarul pentru neplată.

Dacă, în urma unei acțiuni în instanță, rezultă o sentință favorabilă asociației, ea poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin modalitățile prevăzute de Codul de procedură civilă. Este, de asemenea, în sarcina asociației de proprietari să ia măsuri pentru recuperarea sumelor neplătite în termenul de trei ani prevăzut de lege, în caz contrar riscând prescrierea datoriilor.

Si pentru ca ne apropiem cu pasi repezi catre sezonul rece,  facturile la intretinere vor fi mai mari, din cauza costurilor cu incalzirea locuintei, iar multi romani vor avea dificutati in a-si achita la timp facturile. Pentru a veni in sprijinul romanilor cu venituri mici, statul acorda si anul acesta ajutoare pentru incalzirea locuintei, care pot fi solicitate, la primarie,   până la jumătatea lunii octombrie. Pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin lege.

Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Valoarea acoperită de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar. În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană  trebuie să fie, în principiu, de cel mult 800 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here