NOI REGULI PENTRU POLIȚELE RCA

0
655

Companiile de asigurări ar putea modifica tarifele poliţelor RCA când vor, fără să mai fie obligate să anunţe autoritatea de reglementare din domeniu. Sunt reguli noi pregătite chiar de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, în contextul în care România riscă amenzi din partea Comisiei Europene pe motiv că legislaţia actuală e prea restrictivă. Firmele de asigurări sunt obligate să anunţe Autoritatea de Supraveghere Financiară că vor să modifice tarifele poliţelor RCA cu cel putin două luni înainte, în baza unei norme din 2017. În cazul unor nereguli, autoritatea poate cere clarificări. Acum însă, regula ar putea fi eliminată. Astfel, companiile ar putea stabili noile tarife fără a notifica instituţia.

Reprezentanţii societăţilor de asigurări susţin însă tarifele vor fi modificate doar cu respectarea legii. Calculele vor fi făcute de către un expert independent, avizat de către autoritate. Poliţele RCA ar putea avea şi un preţ diferit dacă sunt cumpărate pe Internet, direct de la compania de asigurări, sau prin intermediul unui broker. Reprezentanţii brokerilor spun că nu sunt de acord cu această modificare. În opinia lor, preţurile diferite ar putea crea confuzie în rândul clienţilor.

Ultimele tarife de referință pentru asigurarile RCA au fost publicate de  Autoritatea de Supraveghere Financiară in luna martie, urmand ca acestea sa fie actualizate luna viitoare. Potrivit listei, inca in vigoare, cele mai mici prime de asigurare platesc şoferii cu vârste între 41 şi 50 de ani, cu maşini cu motor sub 1200 cmc. Prima de asigurare de referinţă pentru aceşti şoferi este de 237 lei. Cele mai mari tarife le vor plăti şoferii sub 30 de ani, cu motoare de peste 2500 cmc. Pentru aceştia, prima de asigurare de referinţă este de 1021 lei.

Tarifele de referință ASF pentru persoane fizice nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață, ele având rol de indicatori pentru asiguratori și asigurați. În funcție de tarifele de referinta, asiguratorii își calculează propriile tarife. Prețul unei asigurări RCA în România este influențat de sistemul Bonus-Malus: șoferii care nu au provocat daune primesc o reducere a prețului poliței, în timp ce șoferii care au provocat daune vor plăti mai mult. Prin sistemul Bonus-Malus un sofer poate obtine o reducere maximă de 50% si o creștere a prețului de 80%. Sistemul Bonus-Malus influențează tariful plătit de un șofer pentru asigurarea RCA în anul următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here