România ocupă un loc fruntaș în Europa la capitolul tineri care nu lucrează, nu sunt la școală ori la cursuri de calificare. Sunt aproximativ 400.000 și au între 16 și 24 de ani. Potrivit Eurostat, numărul lor a crescut în pandemie. Studiile arată că acești tineri provin, în mare parte, din medii vulnerabile, sunt oameni fără sprijin, din sistemul de Protecție a Copilului, cu părinți plecați în străinătate, iar numărul crește odată cu abandonul școlar, care în sistemul nostru de educație este foarte mare, mult peste media europeană.
Alte motive invocate de tinerii care aleg sa nu faca nimic sunt banii parintilor, salariile mici oferite de angajatori, job-ul ideal care inca n-a aparut pe piata muncii, gasca de prieteni de la bloc si banii de la Stat primiti pentru …stat degeaba. Potrivit ultimului raport Eurostat, unul din patru tineri romani vegeteaza, cifre care, la acest capitol, plaseaza tara noastra peste Grecia ori Bulgaria. Doar in Italia e mai grav, cu 24% dintre tineri preferand trandavia. Efectele se simt in economie, unde piata muncii se dovedeste incapabila sa furnizeze forta de munca pentru companiile disperate sa faca angajari. Firmele cauta mana de lucru, iar tineretul pomanagiu sta cu mana intinsa.
Din pacate, in urmatorii ani aceasta categorie de tineri o sa devina povara de pe umerii tot mai putinilor angajati de pe piata muncii. Firmele care îi angajează primesc ajutor din fonduri europene, iar statul român vrea să mărească vârsta, în cazul lor, până la 29 de ani. Angajatorii care încadrează în muncă tineri care nu lucrează primesc subvenții de 2.250 de lei pe lună, timp de 12 luni, dar se fac demersuri pentru a se lărgi plaja de vârstă, să fie între 16 – 29 de ani.
Doar în luna mai a acestui an, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a înregistrat peste 10.000 de tineri care nu lucrează și nici nu sunt la școală. Fenomenul este îngrijorător în toată Europa. Din această cauză, Uniunea Europeană a lansat o mulțime de programe pentru identificarea și integrarea acestor tineri. Uniunea Europeană a pus la dispoziție României fonduri de aproape 200 de milioane de euro pentru acești tineri.