HIDRATAREA ZILNICĂ, ÎNTRE MIT ȘI REALITATE

0
393

Vremea mai caldă și zilele mai lungi încurajează emiterea mai frecventă a sfaturilor de „a ne menține hidratați” și pentru asta să bem zilnic opt pahare cu apă – adică vreo doi litri.Îndemnul de a bea o cantitate obligatorie de apă pe parcursul zilei este sustinut  de credința larg răspândită că un consum de apă peste necesarul fiziologic este sănătos.Dar nu este așa.

  1. Necesarul corporal individual de apă depinde în primul rând de câtă apă pierdem. Sunt trei factori:
  • Greutatea corporal – Oamenii mai corpolenți au nevoie de mai multă apă
  • Temperatura mediului – Când este cald, oamenii transpiră și pierd apă
  • Nivelul de activitate fizică – Intensitatea sporește pierderea de apă prin transpirație.

2. O strategie de genul „o măsură pentru toți”, ca opt pahare cu apă pe zi, nu este adecvată pentru fiecare. Recomandările nutriționiștilor prevăd ca în consumul zilnic trebuie incluse toate băuturile plus apa conținută de alimente.

3. Deci și fructele proaspete, sucurile, laptele, supele, cafeaua și chiar berea contribuie la cerințele zilnice de apă. Acele recomandări merg până la a sugera că marea parte din consumul zilnic poate fi asigurată fără a bea pahare suplimentare cu apă simplă.

4. Și mai este important de notat că, în timp ce alcoolul are proprietăți diuretice – etanolul acționează direct asupra rinichilor și ne face să urinăm mai mult – băuturile cu cofeină (cafeaua, ceaiul) nu măresc pierderile prin urinare peste cantitatea de apă pe care o conțin.

5. Datele arată că doi litri de apă pe zi reduc formarea pietrelor la rinichi și scad numărul de infecții urinare pentru oamenii cu predispoziții corespunzătoare.

6. Îmbunătățiri ale tenului, ale funcționării rinichilor și în constipație nu sunt susținute explicit de știință. Consumul mai mare de apă nu facilitează scăderea greutății – la copii decât dacă îl înlocuiește pe cel de băuturi cu aport caloric mare, iar la adulți dacă-i face pe oameni mai „plini” înainte de mese.

7. Băutul apei poate influența starea mentală a unor oameni. Unele studii raportează performanțe cognitive mai bune după consum mai mare; anxietatea le poate face pe femei să bea compulsiv mai multă apă ca să se simtă mai bine. Este important că studii imagistice ale creierului confirmă că băutul în exces este neplăcut și cere efort muscular mai mare decât stingerea setei. Creierul încearcă să descurajeze suprahidratarea cronică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here