ROMÂNII AU CHELTUIT MAI MULT ÎN PANDEMIE

0
415

Cheltuielile românilor au crescut în pandemie. Aceștia  cheltuie în medie 1.807 lei pe lună, cu 400 de lei mai mult decât salariul minim net. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că o treime din această sumă se duce pe mâncare şi băuturi nealcoolice. În trimestrul al patrulea din 2020, veniturile totale medii lunare au reprezentat 5.384 lei pe gospodărie şi  aproape 2100 de lei  pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 4.600 lei lunar pe gospodărie, adică 1.804 lei pe persoană, şi au reprezentat 86% din nivelul veniturilor totale.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, 68 % din veniturile totale ale gospodăriilor. La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale, 19,1%, veniturile în natură- 7,2%, în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii- 6 procente, iar venituri din activităţi neagricole independente  au reprezentat doar 1,7%.

Cât despre cheltuieli, românii alocă cei mai mulţi bani pentru produsele alimentare şi băuturile nealcoolice care au deţinut, în trimestrul al patrulea 2020, în medie, 33,7%, adica 948 de lei din consumul gospodăriilor. De asemenea, datele INS arată că 16,4% din veniturile medii din gospodării se duc pentru plata facturilor legate de locuinţă, apă, electricitate, gaze sau alţi combustibili.

Potrivit datelor INS, românii alocă în medie 239 de lei pentru încălţăminte şi îmbrăcăminte, ceea ce reprezintă 8,3% din veniturile totale din gospodărie. Şi cam aceeaşi sumă, 232 de lei, cheltuiesc românii pe băuturi alcoolice şi tutun, ceea ce ce reprezintă 8,3% din veniturile lunare.

Comparativ cu  trimestrul al patrulea din 2019, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali,  aproape  5000 de lei pe  gospodărie şi 1.939 lei pe persoană, iar cheltuielile totale ale populaţiei au fost,  in aceeasi perioada, în medie, de 4.300 lei lunar pe gospodărie şi au reprezentat 86% din nivelul veniturilor totale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here