EVENIMENTE ORGANIZATE DE MUZEUL JUDEȚEAN BUZĂU, DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE

0
679

Muzeul Județean Buzău anunță organizarea unui ansamblu de activități culturale dedicate Zilei Culturii Naționale. Cu acest prilej va fi lansată și Oferta culturală, educativă și științifică a muzeului pentru anul 2021. Pe tot parcursul zilei accesul la expozițiile Muzeului Județean Buzău este liber. Iată programul evenimentelor culturale organize cu ocazia acestei zile:

  • 15 Ianuarie 2021, ora 11.00 – Conferință de presă, sediul Muzeului Județean Buzău, Et. II, sala 13. Bilanțul activității muzeului în anul 2020 și prezentarea Ofertei culturale, științifice și educative pentru anul 2021.
  • 15 Ianuarie 2021, ora 11.30 – Lansare de carte științifică:

Analele Buzăului, XII/2020 – revistă științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică în principal cercetările istorice atât ale muzeografilor instituției noastre dar și ale altor specialiști din țară.

Județele Buzău și Râmnicu Sărat în documente de la Constantin Brâncoveanu (1689-1713), autor Laurențiu-Ștefan Szemkovics – volum de referință în cercetarea istorico-documentară a județului Buzău, dar și a perioadei reprezentată de domnia lui Constantin Brâncoveanu; invitat: dr. Laurențiu-Ștefan Szemkovics.

Mousaios, XXIII/2020 – revista științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică rezultatele cercetărilor arheologice și ale cercetărilor pluridisciplinare întreprinse pe teritoriul județului Buzău, dar și de către colegi din alte zone ale țării; articolele din revistă se adresează în primul rând specialiștilor, dar și pasionaților de arheologie și preistorie, stundeți și profesori. Revista Muzeului Județean Buzău este catalogată în una dintre prestigioasele baze de date online Central Estern European Library începând cu anul 2012. Numărul din acest an cuprinde lucrările științifice susținute în cadrul celui de-al XVIII-lea Colocviu de Arheologie Funerară găzduit de către instituția noastră între 17 și 19 octombrie 2019, materialele fiind semnate de către cercetători din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Rep. Moldova ș.a.

Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania din anul 2019 – publicație anuală a Ministerului Culturii și Institutului Național al Patrimoniului, care cuprinde toate rapoartele arheologice desfășurate pe teritoriul României în anul 2019.

Huni și goți hunici la Dunărea de Jos – volumul semnat de către cercetătorul Radu Harhoiu de la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”, București tratează prezența hunilor la Dunărea de Jos și implicit în zona actuală a județului Buzău, și pune într-o nouă lumină Tezaurul de la Pietroasele, precum și descoperirile de la Gherăseni.

Începuturile culturii Monteoru. Așezarea de la Năeni-Zănoaga Cetatea 2 – volum științific semnat de către Mihai Constantinescu, cercetător în cadrul Institutului de Antropologie ”Francisc Reiner”, București, vechi colaborator al Muzeului Județean Buzău în ceea ce privește activitatea de cercetare arheologică și valorificare științifică.

  • 15 Ianuarie 2021, ora 12.00 – Expoziția ”Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”, în cadrul căreia vor fi prezentate publicului larg artefacte descoperite de către arheologii muzeului nostru pe teritoriul județului Buzău. Deși expoziția de acest gen a ajuns la a treia ediție, conceptul de bază este unul nou pentru instituția noastră și își propune să valorifice muzeistic descoperirile arheologice recente. Expoziția va putea fi vizitată până în luna ianuarie a anului 2022.
  • 15 Ianuarie 2021, ora 18.00 – Proiecția unei imagini reprezentative cu chipul poetului Mihai Eminescu pe fațada muzeului și prezentarea cuvântului Ministrului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here