Poliţia locală poate dispune ridicarea unui vehicul parcat pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public. Măsura este cuprinsă într-o lege care vizează modificarea regulilor de gospodărire a localităţilor și care a fost promulgată recent, de președintele Klaus Iohannis. Astfel, în proiectul de lege, care mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, se introduce interdicția de a parca orice tip de vehicul pe domeniul public, în afara spațiilor marcate în acest sens.
Astfel, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse în proiect, cei ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, vor risca ridicarea ei și, pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia, cum ar fi cele de transport și depozitare. În prezent, potrivit Codului rutier, este posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public. Dacă o mașină va fi lăsată pe domeniul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului.
Totuși, în cazul în care în mașină vor fi persoane, ridicarea mașinii nu va avea loc sau, dacă a fost deja începută, va fi întreruptă. Totodată, proiectul MAI stabilește că, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor avea mai multe obligații decât în prezent în ceea ce privește îngrijirea unor bunuri pe care le au în proprietate.
Printre acestea se numără depozitarea corespunzătoare a reziduurilor menajere, industriale, agricole, precum şi materialele refolosibile, numai în locurile special amenajate sau autorizate de autorităţile administraţiei publice locale, menţinerea curăţeniei trotuarelor, a părţii carosabile, a locurilor publice şi a locurilor de parcare pe care le folosesc, îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate, curăţarea şi întreţinerea şanţurilor, rigolelor şi podeţelor aferente proprietăţii.
Dacă nu sunt respectate obligaţiile în termen de 30 de zile, edilul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a acţiunilor de curăţare şi igienizare, dar pe cheltuiala proprietarilor notificaţi.