GINA CHIVULESCU, MANAGER TEATRUL „GEORGE CIPRIAN” BUZĂU: „SPECTACOLELE PUSE ÎN SCENĂ SUNT ADAPTATE REGULILOR IMPUSE DE AUTORITĂȚILE SANITARE”

0
652

Declararea stării de urgență și ulterior, în repetate rânduri, a stării de alertă, totul din cauza acestei pandemii provocate de coronavirus, a obligat instituțiile culturale să se adapteze vremurilor. În toată această perioadă, pentru a-și ține tot mai aproape publicul buzoian, Teatrul „George Ciprian” s-a mutat în mediul on-line cu o serie de activități, iar publicul a gustat din plin această inițiativă. La începutul acestei luni, teatrul și-a deschis porțile și le-a pregătit buzoienilor o nouă stagiune. Debutul a avut loc cu spectacolul “Faza Lungă”, în regia lui Octavian Jighirgiu, o comedie a cărei premieră a avut loc la începutul anului. Mai multe însă despre programul lunii octombrie, dar și despre unele proiecte derulate în această perioadă aflăm de la Gina Chivulescu, managerul Teatrului „George Ciprian” Buzău, în cadrul următorului interviu:

Reporter: Știm că pandemia v-a dat peste cap multe dintre proiectele pe care le aveați în plan pentru acest an. Totuși, în actualul context, iată că prin intermediul Teatrului „George Ciprian”, Buzăul a fost pus pe harta internațională a artelor performative…

Gina Chivulescu: Da, așa este. Teatrul „George Ciprian” Buzău a fost ales din 450 de membri să reprezentăm IETM-ul în plenară, alături de instituții din 22 de orașe, printre care aș putea să menționez Avignon, Barcelona, Yokohama, Belgrad, Berlin, Budapesta, Hong Kong, Istanbul, Sydney, și multe alte orașe. Activitățile organizate de Teatrul „George Ciprian” s-au desfășurat în mediul on-line, în limba engleză, în prezența unui public internațional. Buzăul a fost ales, nefiind singurul membru din România care a aderat la această platformă, prin proiectele pe care le-am derulat, în special cele internaționale. Tot aici, Teatrul „George Ciprian” Buzău a lansat noul proiect „Tele-Encounters: Beyond The Human”, în prezența virtuală a partenerilor, UCAM Universidad Católica de Murcia – ES și Industria Scenica – IT. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Noi vrem să ne prezentăm la standarde cât mai înalte și prin urmare, în cadrul plenarei am prezentat un nou proiect ,,Generation 200”, un joc teatral, care, din păcate, tot în on-line îl realizăm, în actualul context, pentru un public internațional dispersat geografic. Spectacolul tratează tema îmbătrânirii. Ne-am dorit să implicăm diferiți cetățeni din toată lumea. Cei care au selectat acest rol au fost de acord să participe la desfășurarea acțiunii răspunzând la o serie de întrebări (în limba engleză). Parte joc, parte conferință, acest performance participativ îți va permite să intri în rolul unui futurist, să creezi o lume a viitorului – cum ar fi să trăiești 200 de ani. De aceea am denumit proiectul ,,Generation 200”. Proiecul s-a desfășurat numai în limba engleză. Am avut și români care s-au înscris. Intenționăm să facem acest proiect și într-o versiune în limba română, pentru că ne dorim să implicăm mult mai mult și publicul din România. Astfel, vom face o ediție în limba engleză, una în limba română. Acest joc îl vom anunța mult mai devreme pe pagina noastră pentru ca cei interesați să se înscrie pe această platformă. Este ceva inedit și am primit foarte multe aprecieri internaționale.

Rep.:Concursul național „Viața s-a mutat pe internet” stim că s-a bucurat de un real succes. Câte povesti și desene ați primit, câte au fost selectate și mă interesează să știu când va ieși acea carte?

G.C.: Da, așa este. Această pandemie ne-a bulversat pe noi toți și atunci ne-am întrebat cum văd și cum trăiesc copiii această situație. Prin urmare,  Teatrul „George Ciprian” a invitat elevii de toate vârstele să răspundă creativ la situația fără precedent în care se află omenirea. Nu vă puteți imagina ce povești am primit. Am avut 125 de povești și desene. Juriul a avut o misiune extrem de dificilă. Din acestea au fost selectate 24 de povești si 73 de desene care vor fi publicate, cât de curând, într-un volum disponibil gratuit atâ în format digital, cât și în format fizic. Deci, volumul este în lucru, la tipografie.

Rep.: După o perioadă de 8 luni în care cortina a fost trasă la Teatrul “George Ciprian”, iată că, din această lună, instituția a pregătit publicului buzoian o nouă stagiune. Primul spectacol jucat pe scena teatrului buzoian a fost “Faza Lungă”…

G.C.: Programul lunii octombrie mai include alte două spectacole: „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, care a avut loc pe 17 octombrie, cu actori buzoieni și nu numai. Vom mai avea apoi spectacolul ,,Angajare de Clovn”cu care sperăm să putem ajunge anul acesta, în actualul context, la Festivalul de Teatru de la Pitești. Ca urmare a creșterii alarmante a cazurilor de infectare cu virusul Sars Cov -2 la nivel național, pentru protecția actorilor și a publicului spectator, dar și pentru prevenirea răspândirii virusului Sars Cov-2, împreună cu regizorul și actorii spectacolului am hotărât, de comun acord, anularea spectacolului „Omul cu Mârțoaga”, din 31 octombrie și 1 noiembrie, având în vedere distribuția numeroasă a acestuia. Biletele vor fi anulate, iar banii vor fi returnați în cel mai scurt timp. 

Pe întreg anul 2019, Teatrul „George Ciprian” Buzău a însumat un număr de aproximativ 36.000 de spectatori, din care circa 35.000 au fost  români, iar alți 1000, spectatori străini. Totodată, în perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2019, au avut loc 36 de evenimente la care au fost prezenți 20.507 de spectatori. Totodată, teatrul a găzduit 12 spectacole și a avut 7 deplasări cu spectacole în mai multe orașe din țară, printre care amintim de Iași, Pitești, sau Onești. Au fost încheiate peste 10 parteneriate și co – parteneriate, au fost susținute 7 spectacole proprii și reluări, 2 workshop-uri, spectacole pentru SCOALA ALTFEL și Ziua Porților deschise la Teatrul „George Ciprian”. Din 1 ianuarie și până la 1 iulie 2020 situația este cu totul alta. Numărul total de spectatori, până la declararea stării de urgență din 16 martie, este de aproximativ 3000. Teatrul „George Ciprian” Buzău a găzduit 2 spectacole, a încheiat un co-parteneriat și a susținut 4 spectacole proprii și reluări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here