CÂT DE VULNERABILI SUNT PACIENŢII CU DIABET ZAHARAT ŞI OBEZITATE ÎN FAȚA VIRUSULUI COVID-19?

0
544

Diabetul zaharat este o afecțiune care interesează sistemul imunitar, cardiovascular, fiind asociat cu diverse dereglări ale funcției trombocitelor și ale coagulării, în special la persoanele care nu dețin un bun control al diabetului zaharat. Acest lucru face organismul vulnerabil în fața virusului Sars-Cov-2. Dr. Marinescu Dana Gabriela, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, oferă o analiză a stării de sănătate a pacienților în timpul pandemiei de COVID-19. Totodată, ne transmite și o serie de recomandări pacienților cu diabet şi obezitate, pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19.

Sunt persoanele cu diabet zaharat şi obezitate mai vulnerabile în faţa virusului  SARS-COV2?

Dr. Dana Marinescu: O întrebare dificilă pentru că, din păcate, încă nu știm toate mecanismele prin care acest virus afectează persoanele cu diabet zaharat și /sau obezitate. Ceea ce s-a constatat este faptul că pentru persoanele cu diabet zaharat și obezitate, riscul de a contracta infecția cu noul coronavirus nu este mai mare decât riscul de îmbolnăvire în rândul populației generale. În cazul persoanelor cu diabet zaharat și obezitate, problema o reprezintă evoluția bolii, care poate fi nefavorabilă, precum si apariția complicațiilor severe, care pot fi mai frecvente decât în rândul populației generale. S-a observat că pentru persoanele cu DZ care au contactat infecția cu COVID 19 și s-au prezentat la spital asociind valori mari ale glicemiei, evoluția bolii a avut un prognostic foarte grav.

          Diabetul zaharat de tip 1 si de tip 2 sunt boli cronice, care necesită îngrijire pe tot parcursul vieții, caracterizate printr-un status inflamator cronic. Diabetul, în special însoțit de obezitate, se asociază mai frecvent și cu deficite de micronutrienți (vitamine și minerale, precum vitamina D, vitamine din grupul B, antioxidanți) ce au rol în susținerea sistemului imun și care sunt implicați într-o serie de reacții ale sistemului imun. Starea de inflamație este exacerbată în timpul infecției cu noul coronavirus, ceea ce duce la apariția complicațiilor severe, iar deficitele de micronutrienți sunt asociate cu o creștere a virulenței în astfel de infecții. O alta explicație unanim acceptată este raportată la dezechilibrul metabolic cronic, in special controlul glicemic slab. Un factor de risc major pentru evoluția severă a pacienților cu DZ , obezitate si Covid 19 este și vârsta, persoanele peste 65 de ani fiind mai vulnerabile.

          Panica ce s-a creat din cauza acestui virus afectează întreaga populaţie, nu doar persoanele care prezintă și alte afecţiuni. Dacă o persoană cu diabet intră în contact cu acest virus, nu înseamnă că infecţia este iremediabilă. Șansele de supravieţuire depind de la persoană la persoană. Ce trebuie să facă pacientul este să își urmeze în continuare tratamentul și să aibă grijă la glicemii.

Ce măsuri de prevenție ar trebui să ia persoanele cu diabet?

Dr. D.M.: În afara măsurilor generale de prevenție recomandate de către autorități, pacienții cu diabet zaharat ar trebui să ia în considerare câteva aspecte:

Asigurarea medicației și a consumabilelor pentru perioada izolării la domiciliu;

Ar fi indicat ca pacienții să pregătească o listă de medicaţie curentă şi să roage medicul curant/de familie/diabetolog să le prescrie medicaţia pentru o perioadă de 1-3 luni (conform prescripţiei medicale) pentru a evita deplasările repetate la farmacii și cabinete medicale.

Să aibă la dispoziţie numărul de telefon al medicului de familie/medicului diabetolog/farmacistului şi contactul unui membru al familiei/apropiat.

Dacă anumite medicamente nu se găsesc temporar în farmacii, comunicați acest aspect medicului pentru ca acesta să vă poată oferi alternative terapeutice;

Pacienţii insulinodependenţi trebuie să se asigure că au un stoc rezonabil de insulină, în limita prescripției și depozitarea acesteia în mod corespunzator. De asemenea, consumabilele pentru testarea glicemiei trebuie asigurate în limite rezonabile și, eventual, procurarea testelor pentru determinarea corpilor cetonici urinari;

Pacienții care folosesc pompe de insulină şi/sau senzori de monitorizare glicemică, trebuie sa se asigure că au consumabilele necesare într-o cantitate suficientă. Este important să se respecte indicaţiile de folosire ale acestora și să nu prelungească utilizarea lor în afara recomandărilor. Bandeletele pentru testarea corpilor cetonici urinari sunt, de asemenea, necesare;

Pacienţii insulinodependenţi, cu regim intensificat de insulină, în special cei cu diabet tip 1 să se asigure că dețin o rezervă de glucagon (3-4 kit-uri) pentru corectarea hipoglicemiilor severe;

Este recomandată monitorizarea glicemiei mai frecvent decât de obicei pentru identificarea episoadelor de hipoglicemie și hiperglicemie.

Pacienții trebuie să respecte tratamentul prescris și recomandările unui stil de viață sănătos

Tratamentul stabilit de medicul diabetolog/medicul curant va fi modificat doar la recomandarea acestuia. Un aspect foarte important este ca pacienții să urmeze sfaturile medicale avizate și evitarea automedicației sau a suplimentelor naturiste în scop preventiv sau chiar tratament;

Prescripția dietetică, calcularea cantității de carbohidrați, diversificarea alimentației cu un aport crescut de legume, fructe, proteine precum și hidratarea corectă trebuie respectate cu strictețe;

Exercițiul fizic, chiar și la domiciliu, de minimum 30 minute, zilnic, bazat pe exerciții ușoare este, de asemenea, un factor important de obținere și păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat;

Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu, când multe persoane sunt tentate să amâne repaosul nocturn cât mai târziu în noapte, pierzând orele importante ale unui somn de calitate;

Consumul de alcool și alimente, bogate din punct de vedere caloric, ar trebui evitate cât mai mult cu putință. Păstrarea greutății este, de asemenea, un factor important ce influențează valorile glicemice;

Izolarea socială poate produce stare de anxietate, panică sau depresie. Orice modificare resimțită trebuie semnalată medicului, care vă poate orienta către un serviciu specializat. Pentru evitarea acestor efecte, trebuie păstrată legătura cu cei dragi, petrecerea unui timp de calitate, citind sau practicând un hobby.

Ce este recomandat să facă persoanele cu diabet dacă se dezvoltă  sau se suspectează că au simptome de COVID-19?

Dr. D.M.: Mai întâi de toate să știm care sunt semnele care pot sugera o infecție cu COVID-19:

  • Tuse uscată persistentă mai multe zile;
  • Modificarea respiraţiei, fie prin resimțirea acesteia ca fiind dificilă sau lipsă de aer;
  • Gât uscat;
  • Durere/presiune persistentă în piept;
  • Febră persistentă;
  • Pierderea bruscă a gustului și a mirosului;
  • Dureri de cap, tulburări digestive, scaune diareice, vărsături.
  • De asemenea, să știm când apelăm medicul curant diabetolog/medicul de familie:
  • Când prezentaţi semnele de mai sus sau când acestea se agravează;
  • Când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici în mod repetat;
  • Când depistaţi corpi cetonici în urină;
  • Când urinarea este mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, aveți o sete extremă indiferent de cantitatea de lichide consumată, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală marcată);
  • Când este necesară ajustarea dozelor de insulină/medicaţie/aport alimentar/carbohidraţi;
  • Când aţi rămas fără medicaţie sau consumabile;
  • Orice altă stare legată de situaţia dvs. (alte infecţii/răceli/vărsături/diaree) sau dacă nu vă simțiți bine, indiferent de motiv.

Ca precauții:

Să bea o cantitate de lichide suficientă. Hidratarea corespunzătoare, minimum 2 litri, preferabil apă! Dacă întâmpină dificultăţi în a se hidrata, la fiecare 15 minute să consume lichide în cantitate mică. Limitarea consumului de cafea/băuturi cu cafeină!

Nu renunţaţi la tratamentul pe care îl urmaţi curent, indiferent de tipul acestuia (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteţi alimenta normal, sunaţi medicul diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei;

Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl consumaţi alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15 grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri şi verificaţi după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70mg/dl. Verificaţi şi valorile glicemiilor postprandiale (la 2 ore după masă) şi la ora 3 noaptea! Notați-le în jurnal și comunicați-le medicului!

Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medicul în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv!

Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemică şi aţi luat acetaminofen este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul

  • Monitorizaţi tensiunea!
  • Monitorizaţi temperatura!
  • Ca recomandări specifice:
  • Reduceţi numărul de persoane cu care intraţi în contact;
  • Evitaţi contactul cu persoanele suspecte de infecţii respiratorii acute;
  • Reduceţi deplasările, reduceţi timpul petrecut în afara casei. Pentru cumpărături urgente desemnaţi o singură persoană;
  • Curăţaţi suprafeţele cu care vin în contact mai multe persoane cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;
  • Nu utilizaţi împreună cu alte persoane aceeași veselă, aceleași haine sau prosoape;
  • Evitaţi să vă atingeţi faţa, ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectate.

(Sursa interviu: Spitalul Județean Buzău)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here