CELE MAI BUNE CEAIURI DE TOAMNĂ PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNCERCI

0
641
Ceaiuri împotriva indigestiei

Toamna e mai prietenoasă cu o cană de ceai fierbinte alături. Fie că te relaxează după o zi obositoare la muncă, sau te încălzește în zilele mai răcoroase, ceaiul este extrem de sănătos pentru organism și are multiple beneficii. Pentru că știm că uneori ești în până de idei, am adunat cele mai bune ceaiuri de toamna pe care trebuie să le încerci!

Beneficiile miraculoase ale ceaiului

  • Hidratează și detoxifică organismul.
  • Stimulează funcțiile organelor interne (ajută la funcționarea corespunzătoare a stomacului, ficatului, rinichi etc.).
  • Remediază problemele digestive (indigestia, greață , balonarea, tulburări de tranzit intestinal etc.).
  • Consolidează sistemul imunitar în lupta cu răceală, ameliorând tusea, răgușeală etc.
  • Diminuează stările de anxietate și stres favorizând relaxarea.

CREȘTEREA IMUNITĂȚII 

Un sistem imunitar puternic înseamnă o sănătate pe măsură și astfel vom putea face față mai ușor provocărilor sezonului rece (viroze respiratorii, gripă, infecții). Alături de o alimentație corectă și mișcare, ceaiurile din plante pot ajută sistemul imunitar să funcționeze perfect. Ceaiul de echinacea (florile și rădăcinile plantei) este cel mai indicat în susținerea imunității.

Efectele antibacteriene și antivirale se datorează numeroaselor principii active pe care le conține: ulei volatil, polizaharide, rășini, glucozide, flavonoide și unele minerale (cupru, potasiu, iod, fier) și vitamine (A, E, C). Consumul a 2-3 căni de ceai pe zi  sub formă de infuzie reprezintă scutul tău de apărare împotriva afecțiunilor de sezon.

Ceaiurile de măceșe și cătină sunt o sursă bogată de vitamina C, recunoscută atât pentru proprietățile antioxidante cât și pentru stimularea imunității organismului.

Compoziția complexă a fructelor de cătină este dată de conținutul de vitamina C și vitaminele A, B1, B2, B6, E, K, P și F, principiile active cum sunt celulaza, beta-caroten, microelemente (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier), proteinele cu conținut ridicat de aminoacizi esențiali și uleiuri.

Fructele de măceș sunt la fel de recunoscute pentru calitățile vitaminizante (vitamine A, B1, B2, B3, B5, K, P, E), mineralizante (magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, zinc) ,regenerante și antiinflamatoare și au un conținut bogat în elemente bioactive, fiind indicate în multiple afecțiuni (alergii, anemii, convalescență, boli respiratorii, articulare )

 CALM ȘI RELAXARE (STARE DE BINE)

Ceaiul de mușețel, cunoscut popular și ca romaniță, este folosit pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate cum sunt cele legate de digestie, viroze respiratorii, migrene ,arsuri solare, acneea etc. Florile de mușețel sunt bogate în minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine (B1 și C), dar și în principii active sub formă de uleiuri volatile  sau compuși nevolatili. Astfel, ceaiul de mușețel  are acțiune antispastică, anestezică, antiseptică și antiinflamatoare,  fiind util în tulburările digestive și nu numai. Se utilizează sub formă de infuzie (1 linguriță de plantă la 1 cană apă, 1-2 căni pe zi).

Ceaiul de lavandă are proprietăți terapeutice valoroase: antispastic,, antiseptice, diuretice, relaxante și anxiolitice. Infuzia din flori de lavandă este de mare ajutor atât în probleme digestive, cât și în afecțiuni respiratorii (gripă, tușe convulsivă etc) sau urinare (cistite) dar și în cazul migrenelor, nevrozelor sau suprasolicitarii psihice. Se pot consuma până la 3 căni de ceai preparat prin infuzie.

Ceaiul de mentă sau popular izma de grădină sau izma bună are un efect stimulant asupra sistemului nervos și induce o stare de relaxare și revigorare generală.  Nimic nu e mai plăcut decât o ceașcă de ceai de mentă îndulcită cu o linguriță de miere într-o zi ploioasă de toamna! Este recomandat să bei 1-2 căni de ceai de mentă pe zi, preferabil seară, după ora 16-17, pentru că are un efect calmant de relaxare, și 3-4 căni în cazul în care ești răcit. Timpul de infuzare recomandat este de 3-5 minute.

ENERGIE ȘI DETOXIFIERE

O singură plantă, trei tipuri de ceai.

Ceaiul verde, negru și cel alb se obțin din aceeași plantă, numită Camellia sinensis, dar în moduri diferite. Ceaiul negru este cel mai procesat, iar ceaiul verde este ușor procesat și aproape deloc fermentat. Frunzele sunt fie coapte, fie prăjite, fie uscate la soare. Toate cele 3 tipuri de ceai conțîn cofeină în concentrații diferite, în funcție de tipul de ceai, modalitatea și timpul de infuzare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here