Parlamentarii au dat undă verde eliberării cărților de identitate electronice, cu cip. Legea, adoptată recent de către Camera Deputaților, prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie.
Cartea electronică de identitate va ține locul cardului de sănătate, iar aceasta va putea fi folosită și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului. Pentru prima dată, va putea fi emis buletin și copiilor sub 14 ani. Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate, sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun CIP.
Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea termene de valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, de 4 ani pentru persoanele cu vârsta de până la 18 ani, 10 ani pentru adulții de până la 60 de ani și nelimitată pentru cei care depășesc această vârstă.
De asemenea, cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Proiectul a fost elaborat în 2017 de Guvernul condus de Mihai Tudose. Camera Deputaţilor este for decizional, iar actul normativ va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
Eliberarea cărților de identitate electronice, cu cip, a fost un subiect controversat, la începutul anului, când asociații neguvernamentale dar și Biserica Ortodoxă Română au contestat proiectul, invocând motive religioase. Un regulament al Uniunii Europene obligă însă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în august anul viitor.