PROGRAM PILOT PENTRU COPIII DIN CENTRUL BECENI, DIN JUDEȚUL BUZĂU

0
907

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău a lansat, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, o campanie de reducere a riscului victimal şi infracţional în cazul copiilor beneficiari de măsuri de protecţie speciale, care se va derula în perioada octombrie 2019 – aprilie 2020. Autoritățile buzoiene au ales ca aceste acțiuni, ce se vor desfășura pe o perioadă de câteva luni, să îi vizeze pe copiii din centrul de plasament Beceni,  considerat unul special pentru că majoritatea rezidenţilor sunt adolescenţi. De aici, şi riscurile mai mari, la care sunt expuşi tinerii instituţionalizaţi. La finele lunii septembrie, 12 copii din Centrul de la Beceni au fugit sărind gardul instituţiei, motivând gestul ca fiind unul de frondă, faţă de regulile privind acordarea biletelor de voie.

Astfel, în cadrul acestui program, tinerii vor fi informaţi în scopul conştientizării cu privire la factorii care îi pot aduce în zona victimală, pe de o parte sau în zona de răspundere penală, de cealaltă parte. Partenerii de dialog ai poliţiştilor vor fi copiii beneficiari de măsuri de protecţie specială de tip rezidenţial din cadrul Centrului Rezidenţial pentru Recuperarea şi Reabilitarea Copilului cu Tulburări de Comportament nr.5 Beceni, unitate de asistenţă socială din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău.

Poliţiştii buzoieni din diverse structuri de profil (prevenirea criminalităţii, ordine publică, investigaţii criminale) au identificat o serie de soluţii pentru prevenirea unor astfel de situaţii şi urmăresc informarea copiilor cu privire la riscurile pe care le presupune părăsirea domiciliului, precum şi cu privire la ajutorul pe care îl pot primi când se confruntă cu situaţii dificile. Prin activităţile urmărite în program, poliţiştii buzoieni vor puncta elementele răspunderii penale, vor dezbate aspecte ce ţin de infracţiuni la viaţa sexuală, dispariţii de minori, dar şi forme ale traficului de persoane sau moduri de operare în astfel de situaţii. În prima parte a anului 2020 activităţile vor continua sub forma prezentării riscului infracţional şi vor fi analizate infracţiunile contra libertăţii persoanei sau contra patrimoniului, atitudinea discriminatorie ca factor generator de violenţă, precum şi forme şi incriminări ale comportamentului violent.

Având în vedere că  fenomenul de bullying/cyberbullying reprezintă o problemă de actualitate a societăţii, tinerii confruntându-se adesea cu astfel de comportamente agresive în colectivităţi, poliţiştii vor purta dialog cu beneficiarii centrului şi despre siguranţa pe Internet. Totodată, ţinând cont de vârsta partenerilor de discuţii şi de predispoziţia împrumutării de comportamente infracţionale din anturaj, va fi abordată, în colaborare cu reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, tema efectelor consumului de droguri şi de substanţe etnobotanice.

Campania urmează a se încheia în luna aprilie a anului următor prin sublinierea necesităţii respectării normelor de convieţuire socială, ca o condiţie esenţială a unei comunităţi sigure şi echilibrate. Poliţiştii subliniază, totodată, că eficienţa reducerii riscului victimal/infracţional în cazul tinerilor, depinde de conștientizarea riscurilor asociate disparițiilor voluntare, de identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă aceşti copii și de găsirea celor mai bune soluții, precum și de asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție.

De la începutul anului, la nivelul judeţului Buzău a fost solicitată căutarea la nivel naţional pentru 68 de minori a căror dispariţie a fost sesizată, 19 dintre aceştia fiind găsiţi în mai puţin de o oră de la momentul sesizării. În toate cazurile sesizate a fost vorba de plecări voluntare, în momentul clarificării situaţiei acestora stabilindu-se că nu au fost victime ale vreunei infracţiuni şi nu au fost obţinute date sau indicii care să constituie elementele constitutive ale infracţiunilor de lipsire de libertate/răpire.

Majoritatea acestor sesizări au făcut referire la copii aflaţi la vârsta adolescenţei. În aceeaşi perioadă, la nivelul I.P.J. Buzău au fost primite încă 18 sesizări privind plecări voluntare ale minorilor, a căror situaţie a fost clarificată în timp foarte scurt, neimpunându-se solicitarea căutării la nivel naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here