Fiecare al 3-lea român e asistat social, iar sumele alocate din buget pentru aceasta categorie au crescut de la un an la altul.
Dacă în 2018, cheltuielile au fost de 101,3 miliarde de lei, în primele patru luni ale lui 2019, au crescut cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut. În consecință, este posibil ca, la finalul acestui an, cheltuielile cu asistența socială să sară de 115 miliarde de lei.
Cea mai importantă cheltuială în bugetul Ministerului Muncii era in urma cu 2 ani, pentru plata alocației de stat pentru copii. În mai 2017, erau peste 3,6 milioane de beneficiari și se făcuseră plăți de 1,8 miliarde de lei.
Pe locul doi vin cheltuielile cu indemnizația pentru creșterea copilului, care au crescut de la 1,76 miliarde de lei, în 2012, la 2,06 miliarde de lei, în 2016.
Pe lângă aceste cheltuieli, Ministerul Muncii mai plătește, printre altele, stimulent lunar de inserție, alocația de susținere a familiei, venitul minim garantat, ajutoare de urgență, indemnizația pentru persoanele cu handicap si indemnizația pentru însoțitorii persoanelor cu handicap vizual, alocația de hrană pentru copiii cu SIDA si ajutor pentru încălzirea locuinței.
Totuși, întrucât PIB-ul a crescut, ca procent din produsul intern brut, cheltuielile cu asistența socială plătite de la bugetul de stat s-au menținut ușor sub 11%, în 2017 și 2018. Anul trecut, ca procent din cheltuielile bugetare, au reprezentat 31,4%.
Acordarea a diferite forme de asistență socială, fără nicio diferențiere legată de venit, face ca, în România, numărul celor care, oficial, sunt considerați a fi asistați sociali să fie de peste 6,5 milioane.