TULBURAREA DE SOMN DE TIP ÎNTÂRZIAT

0
926

Multe persoane au întâmpinat cel puțin o dată probleme în a adormi! Însă, pentru cei care se confruntă cu probleme severe de adormire, mersul la culcare la o ora decentă și trezitul dimineață poate fi un proces dificil și frustrant în același timp.  Așa că în cazul în care îți este greu să adormi înainte de miezul nopții ai putea suferi de boala fazelor de somn întârziate, o afecțiune de care suferă 10% din populația lumii. Tulburarea fazei de somn întârziate este mai comună la adolescenți, și majoritatea scapă de ea cu timpul.

Acest sindrom se manifestă practic prin imposibilitatea de a adormi la o oră dorită, starea de somn putând să apăra chiar și după 4-5 ore față de ora normală de somn. Dacă cei mai mulți oamenil au un ceas intern de 24 de ore, cei care nu pot adormi mai devreme au un ceas intern de până la 26 ore și jumătate. În acest interval, pentru ambele categorii, procesele naturale ale corpului uman, precum digestia, somnul și regenerarea celulară au timp să se desfășoare. Ceasul intern dereglat se pare că este provocat de o mutație a unei gene. Pentru a înțelege mai bine ce este cu această genă, este bine de știut că ceasul nostru intern începe în fiecare zi prin construirea proteinelor activatoare în celulele noastre.

Oamenii cu această tulburare nu se pot culca mai devreme de 2-6 dimineață oricât ar încerca. Pe lângă faptul că nu se pot concentra deloc ziua, că sunt mai productivi noaptea și că nu se pot odihni cum trebuie, cei care suferă de această boală sunt mai predispuși la anxietate, depresie, boli cardiovasculare și diabet, decât cei care au un program de somn considerat normal. Pentru cei care continuă să se lupte cu un ceas biologic desincronizat, pot ajuta terapii precum cea cu lumină sau cronoterapia.

 

Alina Răducan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here