Peste 135 de mii de absolventi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie.
Dintre aceștia, 116 mii sunt absolvenţi din promoţia curentă, iar restul sunt din seriile anterioare.
Examenul a inceput astazi cu proba orală de evaluare a competențelor la limba română, proba care va continua si maine. În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale , iar în 12 – 13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Subiectele la probele orale au un un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la probele orale nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu.
Probele scrise incep pe 1 iulie, cand se va sustine testarea la Limba şi literatura română. Urmeaza limba materna pe 2 iulie, iar pe 3 este programata proba obligatorie a profilului- matematica sau istorie. Ultima proba scrisa este cea la alegere a profilului si specializarii, care va avea loc pe 4 iulie. Primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie. Cei care vor depune contestatii, vor trebui sa astepte rezolvarea acestora si afisarea notelor pana pe 13 iulie.
Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.