Primele luni ale anului au adus multă muncă celor implicați în proiectele Centrului Cultural Francofon. Concursuri pentru elevi, evenimente de formare pentru profesori, festivaluri și vizite la cel mai înalt nivel din stat, toate au fost bifate cu implicare, pasiune și devotament. Cum a fost atmosfera la cea de-a zecea ediție a Francochanson, cine au fost marii câștigători, ce evenimente se vor organiza în perioada imediat următoare și în ce proiecte este implicat Buzăul, aflăm într-un interviu acordat newss.ro, de dna. prof.dr. Maria Monalisa Pleșea președintele Centrului Cultural Francofon și inspector școlar pe limbi romanice.
Alina Raducan: Care sunt cele mai importante proiecte care au marcat ultimele luni?
Maria Monalisa Pleșea: Ne-am propus mai multe proiecte, unele au fost și înscrise în calendarul concursurilor școlare. Am avut și continuăm să avem proiecte care se adresează elevilor, dar și planuri de formare pentru profesorii de limbă franceză și nu numai. În cea de-a doua direcție aș vrea să vă spun că, personal, sunt foarte mulțumită de faptul că aici la Buzău au venit deja în lunile octombrie 2018-ianuarie 2019 și la începutul lunii martie, trei personalități care au susținut și au coordonat, fie seminarii de formare, fie conferințe. Este vorba despre un inspector de limbă franceză din Lille, și ne mândrim cu faptul că Buzăul este singurul județ unde a prezentat o formare pentru profesori și de doamna directoare a Biroului Regional și pentru Europa Centrală și Orientală din cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei, Rennie Yotova. Iar la începutul lunii martie la Buzău a prezentat o conferință despre reforma educației din Franța, cu exemple foarte pertinente, nu numai din învățământul francez, ci și din cel englez și din cel olandez, domnul Michel Monsauret.
A.R.: Însă evenimentele nu se termină luna aceasta, ci vor continua, fiind din ce în ce mai complexe. La ce să se aștepte buzoienii din partea Centrului Cultural Francofon?
M.M.P.: Pe 14 aprilie debutează un sezon cultural în premieră. Ambasada Franței va propune foarte multe evenimente. Două, deja înscrise în calendar, vor avea loc la Buzău în luna mai. Pe 9 și 10 mai se va desfășura Festivalul de Film Francez la Teatrul George Ciprian. Ne-am propus 4 proiecții, una pentru elevi și trei pentru publicul larg, iar pe 15 mai va veni la Buzău un cântăreț destul de cunoscut în Franța, Pierre Donoré. Acesta a trimis deja câteva partituri elevilor de la Liceul de Artă Margareta Sterian pentru a se pregăti astfel încât să cânte alături de el în concert. De asemenea, ne pregătim cu aceeași dăruire și pasiune pentru cea de-a zecea ediție a Taberei Internaționale a Francofoniei care va avea loc în luna iulie la Buzău și la care deja avem confirmați participanți din cel puțin 10 țări.
A.R.: Weekendul trecut a avut loc o ediție de top a tradiționalului Francochanson. Cum a fost atmosfera?
M.M.P.: Fiind o ediție aniversară am propus de la începutul anului o temă: Muzica ne unește. Prin emoțiile pe care le transmite, muzica reușește să închege colectivitatea, să unească elevi din clase sociale diferite, sau din localități diferite. A fost un spectacol de gală, au fost elevi de la clasa pregătitoare până la liceu. Am simțit dăruire din partea elevilor, dar și a părinților care se implică și își susțin copiii în acest proiect extra școlar. Cred că toți cei care au fost prezenți pe scena festivalului au demonstrat că pot face lucruri extraordinare.
A.R.: Cum arată lista câștigătorilor Francochanson 2019?
M.M.P.: Lista câștigătorilor este împărțită în funcție de categoria la care au participat, astfel:
Secțiunea Primar:
Premiul I: Bucur Maria Elena, Liceul Tehnologic „Al I Cuza ” Panciu, Vrancea
Premiul al II-lea: Porumboiu Roberta, Școala Gimnazială „Cpt. Av. Mircea T. Bădulescu”, Buzău
Premiul al III-lea: Mușat Andra, Liceul Tehnologic „Al I Cuza ”, Panciu, Vrancea
Secțiunea Gimnaziu:
Marele Premiu: Ciorcârlan Andra Georgiana – Școala Gimnazială „Vasile Cristoforeanu, Rm. Sărat
Premiul I: Giada Giardinelli – Liceul Teoretic ”Ioan Slavici”, Panciu
Premiul al II-lea: Drăgoiu Alessia Marina, Școala Gimnazială GE Palade, Buzău
Premiul al III-lea: Ionescu Iulia Bianca, Școala Gimnazială „Sfântul Andrei”, Slobozia
Secțiunea Liceu:
Marele Premiu: Porumb Diana: Colegiul Național Alexandru Vlahuță, Rm. Sărat
Premiul I: Mustață Carmen, Colegiul Național Unirea, Focșani
Premiul al II-lea: Avram Andreea Rebeca, Liceul de Arte Margareta Sterian, Buzău
Premiul III: Melu Laura, Colegiul Național Mihai Eminescu, Buzău
Alina Răducan