“Vom reprezenta cu demnitate Buzăul oriunde suntem chemaţi!”

0
1254

Traian Popescu, coordonatorul clasei de instrumente populare din cadrul Centrului de Cultură şi Arte face bilanţul muzical după aproape 3 luni de activitate.

A fost plecat mulți ani în Elveția, unde trăia bine din spectacolele pe care le dădea în diverse restaurante și localuri din Țara Cantoanelor. În România mai venea în vacanțe, chemat de dorul de țară și de cei dragi. De aproape un an, artistul Traian Popescu a decis să rămână la Buzău. Şi mai mult, a acceptat imediat oferta de a  face exact ceea ce-şi dorea: să-i deprindă pe cei mici cu instrumentele populare: fluier, caval, ocarină, oboi și nai. A început oficial de la 1 octombrie, iar cursurile sunt gratuite. Despre proiect şi primele rezultate ne detaliază chiar acum maestrul instrumentelor tradiţionale, exclusiv pentru săptămânalul nostru.

Silvia BUNICĂ: Cum v-a venit ideea organizării unei astfel de clase şi câţi elevi aveţi după numai 3 luni de cursuri?

Traian POPESCU: Ideea o aveam mai demult, dar activităţile mele artistice m-au ţinut pe loc să nu am timp de o asemenea organizare. Până în luna septembrie, când  în urma deciziei luate de către membrii Cosiliului Judeţean Buzău s-a înfiinţat sub egida Centrului de Cultură şi Artă Buzău clasa de instrumente populare “Petrică Popescu- Fluieraş”, adică numele tatălui meu. Elevii au fost înscrişi în urma unor  selecţii, atât la nivel de municipii, cât şi la nivel de judeţ. Cea mai mare parte a elevilor provin acum de la Şcoala Generală din Poşta Câlnău, din Potârnicheşti şi de la Şcoala nr. 5, dar şi de la şcolile nr. 11 şi din Vadu Paşii.

S.B.: Cât durează cursul şi la ce instrumente se pregătesc iubitorii de muzică autentică?

T.P.: Cursul la clasa de instrumente este organizat pe o perioadă de 3-5 ani şi abordează instrumentele : fluier, ocarina, caval, cimpoi şi nai. Chiar dacă avem mai puţin de 3 luni de la începerea activităţii, sunt convins că vom reprezenta cu demnitate Buzăul oriunde suntem chemaţi.

S.B.: Aţi avut timp până acum şi de competiţii sau festivaluri de profil?

T.P.: Foarte puţin timp, dar ne putem mândri cu participarea pe data de 17 noiembrie la “Festivalul Folcloric şi de Colinde prin Muzică la Obârşii”, editia a patra, organizat la Palatul Culturii din Ploieşti. Au concurat copii din toate zonele folclorice ale ţării, iar noi, buzoienii, ne-am prezentat cu un grup de nouă elevi, cu vârste cuprinse între 7 – 14 ani. Au urcat pe scenă şi au reprezentat cu mândrie zona noastră elevii Cojocaru Bianca, Dedu Adelina, Firon Briana, Roşu Sofiana-Popescu, Bădăluţă Alexandru, Creţu Daniel, Dinu Marian, Moscu Ciprian şi Şerban Eduard. Grupul a fost răsplătit de juriu cu premiul întâi şi medalia festivalului.  Soliştii Bădăluţă Alexandru a luat separate premiul întâi şi medalia festivalului, iar  Moscu Ciprian a primit diploma de merit şi medalia festivalului. Coordonatorul grupului, subsemnatul, Traian Popescu, am primit din partea organizatorilor

Diploma de excelenţă patrimonială şi medalia de  Protector al Artelor cu Brevet. Cu această ocazia chiar vreau să îi mulţumesc lui Marian Rădulescu, directorul Festivalului, care ne-a sugerat să ne înscriem şi nu în ultimul rând celor din cadrul  Asociaţiei Literare Ra-Libris, pentru implicare în organizarea festivalului.

 

 

SILVIA BUNICĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here