În baza legii nr. 390 din 28.09.2004, în prima duminică a lunii aprilie, se sărbătoreşte Ziua NATO în România. Cu această ocazie, duminică 2 aprilie 2017, la sediul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” s-a desfăşurat o ceremonie militară în cadrul căreia au fost arborate drapelul naţional şi drapelul NATO şi au fost intonate imnurile României şi al Alianţei Nord-Atlantice.
Ceremonia s-a încheiat cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.
Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) este o alianţă formată din 28 de state din Europa şi America de Nord care au aderat la Tratatul Nord-Atlantic. Scopul esenţial al NATO este acela de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Nord-Atlantic şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite. Tratatul Nord-Atlantic a fost semnat la data de 4 aprilie 1949. Acesta reprezintă baza legală şi contractuală a Alianţei şi a fost stabilit în cadrul Articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite, care reafirmă dreptul inalienabil al statelor independente la apărarea individuală sau colectivă.
Cronologia principalelor evenimente de aderare a României: 26 februarie 2004 – Adoptarea de către Parlamentul României, cu unanimitate de voturi, a legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord 1 martie 2004 – Promulgarea legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord de către Preşedintele României, Ion Iliescu, 4 martie 2004 – Semnarea de către Preşedintele României, Ion Iliescu, a instrumentului de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord 29 martie 2004 – Depunerea de către prim-ministrul României, Adrian Năstase, a instrumentului de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, Washington, SUA 2 aprilie 2004 – Ceremonia înălţării drapelelor de stat ale României şi celorlalţi 6 noi aliaţi la Cartierul General al NATO, Bruxelles.