Inițiativa de a marca o zi internațională a fericirii i-a aparținut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației ”Economiști pentru pace și securitate”, un ONG afiliat la ONU.
Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenția asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană crește proporțional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al țărilor.
Ziua internațională a fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, ea fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012.
”Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluția adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activități educative” și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, afirmă, într-un mesaj prilejuit Zilei internaționale a fericirii: ”Căutarea fericirii se află în centrul eforturilor umane. Oamenii din întreaga lume aspiră la o viață fericită și împlinită, în armonie cu natura… Când acțiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogățim cu toții. Compasiunea aduce fericire și ne ajută în modelarea viitorului pe care îl dorim”.