SPECIALIȘTII ANUNȚĂ CĂ SEISMUL DE SÂMBĂTĂ NOAPTE A FOST UNUL ATIPIC

0
3697

Autor: Daniel Țigleanu

    Magnitudinea cutremurului produs în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona seismică Vrancea a fost revizuită de specialiști de la 5,6 la 5,3 grade pe scara Richter. De asemenea a fost modificată și adâncimea la care s-a produs seismul, de la 112,3 kilometri, la 91,6 de km. Seismologii susțin însă că mișcarea tectonică a fost una atipică zonei Vrancea în sensul că a avut un mecanism ciudat, cu efecte către nord-estul și estul României. Acest lucru indică, spun specialiștii, o rupere a faliei către această direcție. La fel s-a întâmplat și în 1990 la cel de-al doilea seism semnalat în România.

      În acel an, primul cutremur, cu o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter s-a produs la ora 10:40, pe data de 30 mai. În următoarele 17 ore, seismul a fost urmat de 80 de replici. Pe 31 mai, la ora 03:18 a avut loc al doilea cutremur cu magnitudinea de 6,4. După 3 secunde, s-a produs și al treilea seism 6,1 grade pe scara Richter. Interesant la cutremurul din noapte de vineri, 23 septembrie spre sâmbătă, 24 septembrie este faptul că acesta a fost urmat doar de o singură replică de 2,7 pe Richter, la ora 02:48, tot în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 76 de kilometri.

    Reprezentanții Inspectoratelor pentru Situații de Urgență spun că nu s-au semnalat victime în urma cutremurului de azi noapte și că nici apelurile de urgență nu au fost la fel de multe așa cum s-a întâmplat la seismul din 22 noiembrie 2014. La Iași, au fost primite mai multe apeluri din partea unor persoane care au intrat în panică. Bucăți de tencuilă de pe o clădire din centrul orașului au căzut pe trotuar. În județul Vrancea ,,în urma seismului semnalat în seara de vineri spre sâmbătă, la 112 nu au fost primite apeluri din partea populației, nici nu au fost semnalate pagube sau alte incidente în condițiile în care, la cutremurul din 2014, mulți vrânceni au apelat la serviciul unic de urgență” a declarat pentru newss.ro Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea.

     Și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență din regiunea București-Ilfov au declarat că nu a fost nevoie de nicio intervenție în urma seimului. În județul Buzău, a fost înregistrat un caz de atac de panică. Este vorba despre un bărbat din Cartierul Simileasca, din municipiu care a fost transportat la Spitalul Județean Buzău. După ce a primit îngijirile medicale necesare, acesta a plecat acasă. La Brăila au fost înregistrate doar două apeluri venite de la cetățeni care acuzau atacuri de panică. Nu a fost necesară intervenția vreunui echipaj de ambulanță, deoarece cele două cazuri au fost rezolvate prin telefon. De la începutul anului, în România, au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie și 7 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here