Lipsa acută de precipitații din ultimii ani îi provoacă pe cercetătorii din legumicultură să ofere fermierilor noi soiuri de legume, rezistente la secetă. După o muncă asiduă, cercetătorii Băncii de Gene din Buzău au reușit să obțină un nou soi de usturoi, care se aseamănă la dimensiuni cu cel importat, însă care se evidențiază prin gust și aromă. Soiul a fost denumit Danubius și a fost omologat recent.
Noul soi a fost deja cultivat de cel mai mare producător de usturoi din județul Buzău, iar rezultatele au dovedit că usturoiul Danubius este rezistent la dăunători, dar și la secetă. În plus, cățeii de usturoi au dimensiuni asemănătoare celui importat, ceea ce îi asigură un plus față de alte soiuri. Cercetătorii buzoieni de la Banca de Gene spun că, în funcție de tehnologia de cultură aplicată, se pot obține, la această cultură, producții ce variază între 12-22 tone/ha.