Cazările la hoteluri și masa la restaurant sunt tot mai scumpe. Numărul de călătorii a explodat, ceea ce a dus la o creștere masivă a prețurilor, majorate oricum după criza ucraineană și cea a energiei. În perioada ianuarie-martie, în România, numărul călătoriilor turistice s-a dublat față de 2019, înainte de pandemie.
Vicepreședintele ANAT, Sorin Nicolescu: “În primul trimestru al acestui an, cifra călătoriilor a fost față de 2019 dublă. Nu numai în România, și în alte țări. Dar acest lucru a făcut ca prețurile de hoteluri să crească, prețurile la restaurante să crească. Trebuie să fim, totuși, în trendul internațional, România fiind în Uniunea Europeană și apropiindu-se din ce în ce mai mult de nivelul de trai, la salariul mediu ș.a.m.d. de celelate țări”.
Date ale INS arată că plătim mai mult pentru o masă la restaurant cu 12%, în medie, față de acum un an, și cu 4% mai mult față de luna decembrie.
În privința hotelurilor, cazarea e mai scumpă cu 10% față de anul trecut și cu 2% comparativ cu decembrie.
Aceleași date arată o scumpire a biletelor de avion cu 17% față de luna decembrie.