STUDIU: ROMÂNII DE PÂNĂ ÎN 30 DE ANI NU SUNT ATENȚI LA SĂNĂTATEA LOR

0
212

Un studiu realizat de Universitatea de Medicină din București arată că femeile au mai multă grijă de alimentație decât bărbații, dar nu suficientă. Iar tinerii până în 30 de ani se hrănesc zi de zi cu grăsimi și carbohidrați și evită fructele și legumele.

Asociate cu lipsa de mișcare, aceste alegeri deschid drumul către boli grave.

Cercetarea arată și că un stil de viață sănătos nu înseamnă doar sport și mâncare sănătoasă, ci un echilibru între elementele care ajuta organismul, inclusiv un somn odihnitor.

Aproape 5 mii de persoane cu vârsta peste 18 ani au răspuns unui chestionar despre stilul de viață – adică întrebări legate de cât, ce și cum mânâncă, dacă fac mișcare ori câte ore dorm pe noapte.

43,1 % dintre participanți au spus că iau o singură masă pe zi sau cel mult două. Procentul este apropiat (40,8) când vine vorba de a mânca haotic – adică prea mult sau prea puțin. Și mai mulți – 61,2% – au recunoscut faptul că mânâncă pe fugă ori că fac și alte activități atunci când sunt la masă – vorbesc la telefon sau trimit emailuri.

O analiză a hranei zilnice arată că românii nu consumă suficiente fibre. În schimb, 30,3% consumă grăsimi saturate – unt sau margarină, 60% – mănăncă fructe sau legume foarte rar, 43,3% – consumă foarte rar sau deloc pește.

64,4% nu fac miscare deloc, iar 27,3% stau mai mult de 8 ore în fața unui calculator. Având în vedere aceste lucruri, nu e de mirare că 78,4% sunt stresați și mereu obosiți, iar 40,4% au insomnii ori nu se odihnesc suficient.

 

Studiul arată și că bărbații, în comparație cu femeile, ajung mai des să aibă o dietă nesănătoasă. La fel persoanele care trăiesc singure ori au studii medii.

Culmea, categoria 18-30 de ani nu acordă deloc atenție alimentației și mișcării. Oamenii încep să fie mai atenți după vârsta de 50 de ani.

Un stil de viață sănătos înseamnă o dietă echilibrată, alături de 150-200 de minute de activitate fizică pe săptămână, plus un somn odihnitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 12 = 22