ROMÂNIA, TOT MAI ATRACTIVĂ PENTRU MUNCITORI DIN ASIA

0
130

În ultimii ani țara noastră importă multă forță de muncă și s-a transformat în ceea ce era Occidentul pentru români la începutul anilor 2000, când luau calea țărilor din vestul Europei pentru un loc de muncă bine plătit.

Datele centralizate de Ministerul de Interne și Inspectoratul General pentru Imigrări arată că în 2014, pe teritoriul țării noastre erau peste 57 de mii de cetățeni străini. Primele 3 locuri erau ocupate de moldoveni, turci și chinezi, însă veneau în România și sirieni, sârbi și ucraineni, dar într-un număr mult mai mic.

Cetățenii străini iau locurile de muncă pe care nu le preferă românii.

În mai multe sectoare de activitate lucrează asiatici, în special în domeniul ospitalității, dar ei sunt și în construcții, chiar și agricultură. Din 2020, deși pe primele 3 locuri erau tot moldovenii, turcii și chinezii, în top au urcat sirienii, vietnamezii, nepalezii și indienii.

În 2023, anul în care au dispărut toate problemele pandemiei, lucrurile au revenit la normal și mai toate activitățile au fost reluate. A crescut numărul total de imigranți, până la 130 de mii, însă totul s-a schimbat complet.

Cetățenii nepalezi erau pe primul loc. 16 mii de cetățeni veniți din Nepal aveau permise de ședere valabile. Turcii erau pe locul 2, după care clasamentul era completat cu cei veniți din Sri Lanka, Moldova a ajuns pe locul 4 și apoi erau cei veniți din India.

Trendul se va menține în perioada următoare, asta pentru că patronii din HoReCa se plâng că nu au cine să își facă treaba, iar românii nu mai vor să ocupe unele din aceste joburi, chiar dacă salariile sunt destul de bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

37 + = 40