PROPUNERE: MINORII CONTROLAȚI SUPLIMENTAR ÎN AEROPORTURI, DE LA 1 APRILIE

0
212

Românii care vor călători în spaţiul Schengen ar putea fi nevoiţi să obţină o autorizaţie de la poliţiştii de frontieră dacă vor să-şi ia cu ei şi copiii. Ministerul de Interne a propus realizarea unor controale suplimentare în aeroporturi şi porturi pentru a preveni înmulţirea cazurilor de migraţie ilegală. Reprezentanţii aeroporturilor reclamă însă că o astfel de masură ar duce la cozi mai mari şi chiar la imposibilitatea de îmbarcare la timp a pasagerilor. România ar deveni singură ţară din Schengen care instituie astfel de controale.

Potrivit propunerilor făcute de Ministerul de Interne, în aeroporturi și porturi ar urma să fie amenajate spații speciale unde părinții însoțiți de copii minori trebuie să se prezinte cu cel puțin o oră înainte de îmbarcare, pentru a obține autorizații de la polițiștii de frontieră. Măsura ar urma să se aplice și pentru minorii care călătoresc neînsoțiți. În lipsa autorizației, copiii nu vor putea părăsi țara.

Oficialii Ministerului de Interne susțin că măsura ar urmă să se aplice de la 1 aprilie, odată cu intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Și are scopul de a preveni migrația ilegală.

Oficialii Ministerului de Interne mai propun că persoanele care se prezintă la îmbarcare, fără autorizația necesară scoaterii minorilor din țară, să primească o amendă între 2000 și 5000 de lei, pentru fiecare minor. Companiiile de transport care încalcă interdicția vor primi și ele amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei, tot pentru fiecare minor.

Pentru moment, modificările legislației propuse de Ministerul de Interne sunt în dezbatere publică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + = 4