PROIECT: SERVICII MEDICALE PENTRU TERAPIA DURERII

0
270

La Senat, ca prim for sesizat, a fost depus un proiect de lege prin care se acordă pacienților asigurați dreptul la servicii pentru terapia durerii.

Proiectul prevede modificarea legislației în domeniul sănătății, astfel încât persoanele asigurate să aibă acces gratuit, pe baza biletului de trimitere, la servicii medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a durerilor acute sau cronice.

Inițiatorii subliniază că în prezent, durerea este abordată doar în două zone: anestezie și terapie intensivă și îngrijiri paliative, care ameliorează simptomele fără a vindeca afecțiunile.

Se propune ca Ministerele Sănătății și Educației și instituțiile cu rețea sanitară proprie să elaboreze strategia pentru formarea profesională în management-ul durerii.

Aceste activități se vor desfășura pe baza ghidurilor și protocoalelor de practică medicală în cadrul medicinei personalizate la care pacienții au dreptul de anul trecut.

În proiectul de lege aflat în dezbaterea Senatului se menționează că această terapie este inexistentă pentru persoanele ale căror dureri nu le amenință viața, iar specialiștii spun că 70% din populația României a avut cel puțin un episod de durere cronică sau acută, cu efecte asupra activității profesionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + = 8