Următoarea tranșă de bani, din PNRR, ce urmează a fi alocată României, de 2,7 miliarde de euro, va depinde de stadiul reformelor angajate de Guvernul PSD-PNL.
Săptămâna viitoare urmează să ajungă la București responsabila de la Bruxelles pentru PNRR, care va avea întâlniri cu premierul Marcel Ciolacu.
Oficialii europeni ar fi cerut precizări legate de regimul de taxare a firmelor mici, dar și de conducerea și monitorizarea companiilor de stat.
Comisia Europeană a recomandat în mai multe rânduri scăderea pragului de venituri până la care o firmă se încadrează microintreprinderi. Guvernul în schimb nu are însă de gând să schimbe actualul sistem. Dar asta ar putea însemna blocarea unei părți din banii așteptați de la Bruxelles.
Specialiștii de la Bruxelles ar fi ridicat semne de întrebare și cu privire la o nouă super-agenție de stat – Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.
Agenția a început să funcționeze recent, dar cu o treime din personalul necesar, toți angajații fiind detașați din alte instituții de stat.
Oficialii europeni cer lămuriri şi cu privire la funcționarea regiei autonome care se ocupă de vilele de protocol – RAAPPS.
Probleme similare au fost și în cazul celorlalte cereri de plată făcute de țara noastră. În funcție de rezultatul analizei de la Bruxelles, România va primi integral sau nu suma de 2,7 miliarde de euro.