UNIUNEA EUROPEANĂ INTERZICE CENTRALELE PE GAZ ȘI CĂRBUNE

0
246

O nouă directivă adoptată de Parlamentul European va interzice în viitor  centralele pe gaz și cărbune,  termenul limită fiind 2040.

Dacă o centrală se va strica, ea nu va mai putea fi înlocuită cu una nouă. Proprietarii vor fi nevoiți să găsească soluții alternative: fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă.

Sunt state ale Uniunii Europene care au interzis deja racordarea clădirilor noi la reţeaua de gaze: Danemarca încă din 2013, Olanda din 2018, Franţa şi Germania din 2022, Austria din 2024.

La noi în țară, doar în Cluj au fost interzise centralele pe gaz, în clădirile nou construite, din 2022. Ministerul Mediului amână,  deocamdată,  luarea unei decizii la nivel naţional.

În lipsa unei legislații, unii dezvoltatori au început să construiască și în funcție de consumul energetic. Și asta pentru că în ultimii ani a crescut tot mai mult interesul oamenilor pentru clădirile care folosesc sisteme fotovoltaice sau pompe de căldură.

O altă soluție ar fi trecerea la un sistem centralizat. În România sunt 64 de localităţi conectate la sisteme de încălzire, dintre care 55 în mediul urban.

Directiva europeană mai prevede ca orice clădire nouă, începând cu 2030, trebuie să aibă emisii zero. Adică să-şi asigure consumul de energie din surse regenerabile.

Termenul scade până la 2028 pentru clădirile deţinute de autorităţile publice. În final, toate clădirile existente ar trebui să ajungă la acest nivel până în 2050, printr-un val de renovări. Clădirile publice ar trebui să-şi pună panouri solare, acolo unde se poate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =