Cu cât economisești mai din timp, cu atât vei avea mai mulți bani la bătrânețe.
Sunt destul de mulți români care și-au făcut astfel de planuri și deja strâng bani în conturile pilonului 3 de pensii, cel facultativ, care este cumva diferit față de pilonul 2.
Activele companiilor care activează în acest domeniu au crescut în luna ianuarie 2024, fata de aceeași luna a anului trecut, cu 28%.
Ultimele date arată că aproape 720 de mii de persoane contribuie la pilonul 3 de pensii.
În prima lună din acest an românii au virat în conturile pensiilor facultative peste 57 de milioane de lei, iar contribuția medie a fost de 170 de lei de persoană.
De ce ar trebui să alegeți varianta asta și să nu țineți banii la saltea? Pentru că banii neinvesti în ceva care să producă nu se vor înmulți. Și ca să vă faceți o idee, firmele care administrează acești bani nu îi țin în conturi. Cei mai mulți sunt investiți în titluri de stat, peste 3,1 miliarde de lei, apoi în acțiuni, peste 1,2 miliarde de lei și pe locul 3 sunt obligațiunile corporative. Fondurile de investițîi reprezintă doar 2% din totalul banilor din acest pilon.
Practic fiecare ban este înmulțit, astfel încât atunci când ajungi la vârstă pensionarii să poți să încasezi o suma cât mai bună. Trebuie să știi că banii pot fi ceruți după împlinirea a 60 de ani sau în caz de invaliditate. Bineînțeles că și acest fond poate fi lăsat moștenire, asta dacă beneficiarului i se întâmplă ceva de-a lungul vieții.