MODIFICĂRI ALE PROGRAMELOR STUDENT INVEST ȘI FAMILY START, ÎN 2024

0
260

Programele „Student Invest” și „Family Start” continuă și în acest an, dar vor suferi câteva modificări.

Student Invest, un program care se adresează celor care își dedică timpul învățatului. Asta pentru că vârsta limită pentru a beneficia de ajutorul statului este 40 de ani, deci nu se adresează doar celor care au făcut 18 ani și s-au înscris la facultate. Guvernul, prin Ministerul Familiei, garantează creditele de până în 75 de mii de lei, subvenționează dobânda și vedem că o altă facilitate este că te poți întinde cu ratele până la 10 ani.

Cu banii se pot plăti studiile, inclusiv cărțile sau taxele la evenimente educaționale, chiria și transportul în cazul programului Erasmus. În cazul unei probleme de sănătate, cu banii de la bancă se pot face diverse investigații.

În 2023, condiția principală era una singură: ca persoanele fizice să aibă domiciliul în România. Acum această condiție a fost actualizată și pot aplica pentru acest program doar cei care au și cetățenia română. Cât despre beneficiari, numărul lor a scăzut cu 744 în acest an. În acest fel, anul acesta sunt bani disponibili pentru 5.556 de persoane.

Programul Family Start se adresează celor care își întemeiază o familie sau persoanele care formează împreună o familie. Vârsta maximă nu trebuie să depășească 45 de ani, iar creditul va fi de cel mult 150 de mii de lei. Ca să beneficiezi de dobânda subvenționată, venitul net lunar pe membru de familie nu trebuie să depășească 6.000 de lei, iar pentru familiile monoparentale această sumă trebuie să fie de cel mult 7.500 de lei.

Ce se poate face cu banii? În primul rând, se pot acoperi nevoile care țin de locuire, sănătate, educație sau cultură ale familiei, iar dacă iei în calcul să te căsătorești legal, cu tot ce înseamnă asta, se poate folosi creditul pentru nuntă.

În cadrul programului Family Start nu sunt schimbări față de anul trecut, ci doar crește numărul beneficiarilor. De la 4200, câti au fost în 2023, până la 4.375, mai mulți cu 175.

Cele două programe vor avea fiecare câte 250 de milioane de lei în acest an și pe lângă dobânda subvenționată, statul suportă și comisioanele aferente. Până la jumătatea lunii decembrie 2023, au fost aprobate 1.225 de credite în cadrul programului „Family Start” și 822 de credite în cadrul programului „Student Invest”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

21 + = 25