DRAGOBETE, SĂRBĂTOAREA IUBIRII LA ROMÂNI. TRADIȚII ȘI OBICEIURI

0
290

Ziua dragostei, ziua lui Dragobete, fiul Dochiei, tânărul seducător care fură inimile fetelor, este sărbătorită pe 24 februarie și este plină de tradiții și obiceiuri, unele dintre ele de-a dreptul fermecătoare, fiind o ocazie perfectă pentru a-ți mărturisi dragostea și a te bucură de relația ta. Multe dintre cutumele zilei de Dragobete au legătură cu iminentă venire a primăverii, cu înnoirea garderobei și curățarea caselor, alături de o generoasă simbolistica asociată bunei înțelegeri, dragostei și armoniei.

Haine și casă curate

Legendă lui Dragobete spune că, la nașterea lui, acesta le-a avut că ursitoare pe zânele celor patru anotimpuri. Primăvară l-a făcut frumos și iubit, vara i-a dat dulceață fructelor, toamna i-a ursit bogăție, iar iarnă i-a hărăzit să fie strălucitor și pur că zăpadă. Tradițiile din jurul acestei zile au urmat, în bună măsură, darurile ursitoarelor. Așa se face că obiceiurile cer că ziua de Dragobete să te găsească cu haine curate și o casă sclipitoare, unde s-a făcut deja curățenia de primăvară. Mai mult, se spune că cine își curată casă chiar de ziua de Dragobete va avea spor și belșug și va fi harnic tot anul.

Tot tradiția cere că muncile din această zi de sărbătoare să se limiteze doar la ceea ce se poate face în casă, fiind permise și chiar necesare doar curățenia și ordinea în casă, dar nimic mai mult. Oricare alte munci sunt interzise, pentru că nu ai voie să cosi, să speli și nici să faci treburi grele.

Regulă nescrisă a zilei cere că nici fetele, nici băieții să nu fie singuri, pentru a nu rămâne singuri, de aici înainte, tot anul. Și pentru a face reuniunile mai plăcute, una dintre tradițiile zilei de Dragobete este că fetele nemăritate, dar nu numai ele, să oferte dulciuri băieților tineri care le calcă pragul. Mai demult, băieții primeau colăcei cu miere și nuca sau alte copturi cu prune uscate și miere, iar fetele care veneau în casele băieților erau servite cu gogoși simple sau umplute cu gem.

Dacă, însă, luăm în calcul darurile ursitoarelor, ai putea coace o prăjitură cu zmeură congelată, de exemplu, pe care să o servești cu frișcă, pentru a pune împreună și strălucirea zăpezii, și dulceață fructelor.

Dragobetele este o sărbătoare veselă, prin excelență. În trecut, fetele și băieții se adunau și colindau, dacă vremea era bună, iar când era încă frig, se întâlneau și mergeau pe la casele fetelor de măritat și ale băieților de însurat. Glumele și voia bună erau obligatorii, această fiind și calea prin care tinerii își mărturiseau unii altora sentimentele.

Printre alte lucruri interzise în ziua de Dragobete erau lacrimile și tristețea. Se spune că cei care se necăjeau atât de tare încât să plângă urmau să aibă parte doar de supărări în lunile care urmau.

Regulă de fier, pe care nimeni nu trebuie să o încalce, indiferent ce i s-ar fi întâmplat, era să nu te cerți cu nimeni, pentru niciun motiv, dar mai ales să nu ai nicio contradicție cu persoană iubita.

Jurăminte de iubire

Tot tradiția spune că promisiunile, angajamentele și jurămintele care se fac de Dragobete nu mai pot fi încălcate. Totodată, de Dragobete, fetele puteau să-și mărturisească liber dragostea pentru un băiat. Acesta putea să se recunoască și el îndrăgostit sau să-i refuze fetei iubirea, pentru că indiferent ce ar fi spus, nimeni nu avea voie să se supere. Și reciprocă era valabilă. Legamintele făcute în ziua de Dragobete erau „sigilate” cu un sărut în public, dovadă a dragostei asumate a celor doi tineri.

Dacă translatăm obiceiul în actualitatea omului modern, Dragobetele poate fi un moment perfect pentru a spune ce simți și pentru a-ți mărturisi dragostea. Pentru cuplurile deja formate, sărutul din ziua de Dragobete este o reînnoire a juramintelor de iubire.

Ziua logodnelor

De Dragobete, tinerii aveau dezlegare să se logodească, fără să mai ceară acordul părinților. Logodnele puteau dura până la Dragobetele următor, când se puteau desface, fără să provoace cuiva vreo supărare. Cu toate acestea, cuplurile cu adevărat îndrăgostite se puteau căsători, singură condiție fiind aceea că nuntă să aibă loc până la finele anului de logodnă.

Obiceiul a transformat ziua de la finalul lui februarie într-o zi a logodnelor, deseori, fiind stabilită și dată nunții, tocmai pentru că nimeni nu se mai putea opune căsătoriei.

Multe dintre tradițiile și obiceiurile zilei s-au pierdut, s-au amestecat cu cele ale Sfântului Valentin și s-au modernizat, Cu toate acestea, farmecul zilei s-a păstrat, iar în ultimii ani, Dragobete și dragostea românească au revenit în forță, concurând, de foarte multe ori, cu mare succes, sărbătoarea occidentală a iubirii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here