Crângul, ,,plămânul verde” al municipiului Buzău, este foarte bolnav. Este opinia specialiștilor buzoieni, care au observat că pădurea de la marginea orașului, rămășiță a celebrilor codri ai Vlăsiei, este în mare suferință de ani buni. Dacă inițial se credea că de vină ar fi doar o ciupercă devastatoare, care s-a răspândit extrem de rapid, se pare că, în timp, au apărut și alți factori care amenință Crângul. Cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, spune că răspândirea unor plante invazive ameninţă grav biodiversitatea pădurii.
Cercetătorul buzoian consideră că igienizarea zonei ar fi o primă etapă de conservare și refacere a pădurii.Copacii din Crâng atacați deja de boală și sacrificați, trebuie înlocuiți, însă, nu cu orice specie, care ar putea dăuna și mai mult pădurii.
În 2018, Direcţia Silvică Buzău a fost nevoită să taie o parte dintre ulmii din Pădurea Crâng, după ce zeci de hectare au fost afectate de o ciupercă vinovată de aşa-numita „boală olandeză a ulmului”. Pădurea din care face parte Parcul Crâng, din municipiul Buzău, este de aproape două ori mai întinsă decât Herăstrău şi de zece ori decât Cişmigiul, având o suprafaţă de 189 de hectare.