ATACURILE CIBERNETICE, TOT MAI DESE

0
262

Atacul cibernetic masiv de ieri, care a blocat platforma digitală, la care sunt conectate cele mai multe spitale, a afectat activitatea din 21 de unități sanitare.

Firma de IT care adminstrează platforma Hipocrate a anunțat unitățile sanitare de atac, iar 18 spitale au fost nevoite să întrerupă orice legături informatice cu exteriorul. Sunt unități sanitare mari din Constanța, Timișoara, Iași, Buzău, Baia Mare, dar și din Capitală.

Sistemul este conceput să facă 4 copii de rezervă, însă unele spitale au ales mai puține din cauza costurilor.

Sistemul a devenit nefuncțional, bazele de date și fișierele au fost criptate, iar medicii nu au mai avut acces la informațiile esențiale despre bolnavi.

În acest sistem sunt înregistrate fișele de prezentare ale pacienților, investigațiile medicale pe care trebuie să le facă, dar și internările și externările. Practic, dacă sistemul nu funcţionează, activitatea spitalului este blocată.

La camerele de gardă bolnavii au așteptat zeci de minute pentru că medicii au fost nevoiți să completeze de mână toate fișele. Pentru cei programați la operații doctorii au cerut dosarul fizic, pentru că nu au avut acces la baza de date.

Atacurile cibernetice de tip ransomware s-au înmulțit în ultimii ani. Au fost zeci de astfel de situații în Statele Unite și Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =