ALIMENTE MAI SCUMPE CU 43 % FAȚĂ DE 2019, DINAINTEA PANDEMIEI

0
259

Mâncăm produse alimentare mai scumpe, în medie, cu 43% față de 2019 când nu aveam nici pandemie, nici criză energetică și nici război. Dintre produsele alimentare care nu ar fi trebuit să mențină scumpiri mari sunt cele de panificație. Cifrele Institutului Național de Statistică arată că prețul pâinii a crescut cu peste 52%, comparând anul 2023 cu 2019. Făina s-a scumpit și ea din 2019 până acum, cu peste 46%.

Cea mai mare scumpire s-a înregistrat la zahăr, peste 86%,  în contextul în care importurile de zahăr din trestie sau sfeclă s-au menținut cam în aceeași parametri. În  topul creșterii prețurilor se poziționează și cel la brânză, care  a crescut din 2019 până în prezent cu peste 60%.

Cartofii au crescut cu 32%, fructele proaspete cu 50%, carnea de porc cu 42%, cea de pui cu 37%, laptele de vacă cu 42%, iar  ouăle cu 55%. Salariul minim în România, potrivit datelor oficiale, a crescut cu 58% din 2019 până în prezent, de la 2.080 lei la 3.300 lei, creștere ce este însă erodată de inflație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 5 =