NOI MĂSURI PENTRU A STOPA FURTUL DE LEMNE

0
333

Hoții de lemne nu vor mai putea să fure prin vechile metode. Noul sistem de trasabilitate a lemnului, Sumal 3.0, vine cu măsuri noi. Aplicația poate fi folosită de oricine se află în trafic. Dacă suntem pe drum și vedem un camion cu lemne, tot ce trebuie să facem este să introducem numărul de la mașină. În scurt timp vom afla dacă are sau nu aviz. Însă lucrurile sunt un pic mai complicate de atât.

Aceștia trebuie să declare traseul parcurs, cantitatea și tipul de lemn pe care îl taie. Cu timpul, hoții de lemne au devenit mai creativi. Au găsit metode pentru a ocoli autoritățile. De la fotografii falsificate, la închiderea sau dezinstalarea aplicației, până la cea mai renumită metodă – supraîncărcarea. Ministrul mediului dă asigurări că astfel de metode nu vor mai putea fi folosite.

Sistemul va fi capabil să identifice acele fotografii falsificate în baza unor algoritmi pe care sistemul îi va avea la dispoziție. Se va emite o alertă în timp real pentru o astfel de situație. Avizele și imaginile încărcate în Sumal nu vor mai fi monitorizate de oameni, ci cu ajutorul tehnologiei AI. Mai mult, imaginile satelitare și camerele de filmat vor fi și ele procesate automat.

Toți operatorii vor fi obligați să aibă sisteme GPS și telefoane doar pentru aplicația Sumal, care nu va mai putea fi ștearsă și reinstalată. Însă Ministrul Mediului nu spune când vom putea să vedem noul sistem implementat. Experții de mediu spun că până când aplicația va deveni funcțională,  hoții de lemne vor inventa noi metode de furt.

Conform Ministerului Mediului, în fiecare an sunt tăiați ilegal aproximativ 180.000 de metri cubi de lemn din pădurile României. Studiile experților de mediu arată că această cantitate reprezintă doar 1% din totalul real.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here