MODIFICĂRI IMPORTANTE LA CODUL RUTIER

0
243

Anul acesta vine cu modificări semnificative pentru șoferi. Ordonanța de Urgență care a adus o serie de schimbări fiscale îi privește și pe șoferi în mod direct.

Punctul de amendă a crescut de la 1 ianuarie 2024 la 165 de lei, față de 145 de lei cât era anterior. Totodată, s-a modificat și modul de calcul, astfel încât valoarea punctului de amendă va reprezenta 5% din salariu minim brut pe țară, în scădere față de 10% cât era anterior.

Noul sistem pentru contravențiile rutiere va fi structurat astfel:

Clasa I: două sau trei puncte-amendă.

Clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă.

Clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă.

Clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă.

Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă, aplicabil doar persoanelor juridice.

Pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau cicliștilor, șoferii pot fi amendați cu sume de până la 825 de lei.

Depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h va atrage sancțiuni cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2024, parcarea neregulamentară este sancționată în clasa I, cu amenzi cuprinse între 330 și 495 de lei, înlocuind valorile anterioare de 290 și 435 de lei.

Schimbări vor fi și în ceea ce privește examenul auto. Noile schimbări vizează introducerea de întrebări referitoare la identificarea riscurilor în trafic și la sistemele automate care contribuie la o conducere mai sigură.

Aceasta implică o transformare a modului de pregătire pentru examenul auto, deoarece școlile de conducere vor trebui să ofere sprijinul necesar pentru a furniza informațiile esențiale românilor care se pregătesc să obțină permisul.

Permisele de conducere sunt și ele vizate de un proces de modernizare după ce Uniunea Europeană a emis o directivă care permite statelor membre să facă aceste schimbări. Mai exact, permisele auto ar putea fi digitale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 13 = 20