Ministerul Sănătății a declarat, ieri, epidemie de rujeolă la nivel național, în urma creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectare, precum și a numărului mare de spitalizări.
Aseară erau aproape 2.000 de cazuri, în 29 de județe.
De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.
Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.
Rujeola, boală virală acută, foarte contagioasă, rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor la nivel mondial.
Simptomele încep după o perioadă de incubație de 10-12 zile și se caracterizează prin febră, conjunctivită, inflamarea mucoasei nazale, tuse și bronșiolită. Erupția rujeolică se dezvoltă la 2-4 zile de la debutul febrei și se răspândește de la cap spre corp în următoarele 3-4 zile. Virusul se transmite de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor respiratorii produse atunci când persoanele bolnave tușesc și strănută. Picăturile care conțin virusul pot rămâne în aer timp de câteva ore, iar virusul rămâne infecțios pe suprafețele contaminate timp de până la două ore.